Aanvraagperiode
In het voorjaar van 2023 wordt er weer een tender opengesteld. De data van deze tender worden begin 2023 bekendgemaakt.
De subsidie is bedoeld voor groot onderhoud waaronder restauratie en herbestemming van rijksmonumentale gebouwen in de provincie Groningen.
In het voorjaar van 2023 wordt er weer een tender opengesteld. De data van deze tender worden begin 2023 bekendgemaakt.
In 2023 wordt er weer budget beschikbaar gesteld.
Eigenaren van rijksmonumentale gebouwen en groene rijksmonumenten in de provincie Groningen. Bent u de toekomstige eigenaar, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden ook subsidie aanvragen (zie artikel 3, lid e van de regeling GRRG 2021). In de aardbevingsgemeenten kunnen eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie ook subsidie aanvragen. Hierbij hanteren we de gemeentegrenzen 2018. Daarnaast is de gemeente Oldambt per 6 februari 2019 aan het aardbevingsgebied toegevoegd.
U vindt de uitgebreide voorwaarden in de officiële regeling.
20 september 2018, 2 pagina's, PDF - 252,69 KB
11 april 2019, 29 pagina's, PDF - 665,63 KB
01 oktober 2021, 4 pagina's, PDF - 506,04 KB
30 maart 2022, 10 pagina's, PDF - 315,61 KB
U leest de regeling Groot Onderhoud en Restauratie Rijksmonumenten aandachtig door. Twijfelt u of u in aanmerking komt voor een subsidie? Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het Subsidieteam.
Telefoon:050 - 316 47 00
E-mail: subsidies@provinciegroningen.nl
U kunt uw subsidieaanvraag online indienen via onderstaand aanvraagformulier. Met de checklist ( PDF-bestand, 506 KB) controleert u zelf of uw aanvraag de benodigde documenten bevat. Het format begroting 2020 gebouwd erfgoed en het format 2020 groen erfgoed zijn verplichte documenten.
De GRRG 2021 is een zogenaamde tenderregeling. Dat betekent dat aanvragen gerangschikt worden met behulp van vastgestelde wegingsfactoren, waarbij de aanvragen met de hoogste scores subsidie ontvangen tot dat het subsidieplafond is bereikt. Om deze reden moet de aanvraag compleet ingediend zijn op de dag van de sluiting van de tender. Dit betekent dat alle gevraagde stukken bijgevoegd moeten zijn. Alleen complete aanvragen worden in behandeling genomen. Bij een tender geldt dat wij vanaf de sluitingsdatum geen aanvullingen of wijzigingen meer kunnen accepteren, behalve detailinformatie zoals een telefoonnummer. Een uitzondering hierop is de omgevingsvergunning, die mag tot 6 weken na sluitingsdatum worden aangeleverd.
Wij toetsen uw aanvraag eerst op compleetheid ( PDF-bestand, 224 KB). Wanneer wij vragen om een aanvulling dan stuurt u deze binnen 2 weken na dit verzoek naar ons op. Stukken waarin nieuwe of aangepaste inhoudelijke informatie is opgenomen worden niet meer in behandeling genomen.
Wanneer de aanvraag compleet is, toetsen we of de aanvraag inhoudelijk volledig is. Dat wil zeggen, is alle informatie in de aangeleverde stukken aanwezig om de aanvraag te kunnen beoordelen. Hiervoor vragen wij advies aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
Indien de aanvraag inhoudelijk volledig is, berekenen wij de subsidiabele kosten. De subsidiabele kosten voor restauratie, groot onderhoud en vervangende dakbedekking worden voor ons berekend door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed op basis van de Leidraad Subsidiabele Instandhoudingskosten.
Binnen 16 weken na de sluitingsdatum van de ronde beslissen we over uw aanvraag. Als we positief beslissen krijgt u een voorschot van maximaal 80%: 40% na de start en 40% halverwege uw project. Het eerste voorschot krijgt u nadat u een startmelding hebt gedaan. Het tweede voorschot krijgt u nadat u ons een inhoudelijke en financiële tussenrapportage heeft gestuurd.
U kunt bezwaar indienen tegen ons besluit. Dat moet binnen 6 weken. Bij 'Bezwaar maken' vindt u een toelichting op de procedure.
Na afronding van uw project stuurt u de provincie binnen 6 maanden een 'aanvraag tot vaststelling van de subsidie'. Dit moet schriftelijk.
De manier van verantwoorden kan verschillen door de hoogte van de verleende subsidie. Daarom verwijzen we u naar de artikelen 16, 17 en 18 van de subsidieregeling GRRG 2021.
Bij de verantwoording van subsidies vanaf € 125.000 is altijd een controleverklaring van de accountant nodig.
Als we de gegevens ontvangen hebben nemen wij een besluit over het definitieve subsidiebedrag. U ontvangt hierover schriftelijk bericht. Wij maken het restantbedrag zo snel mogelijk naar u over.
Het kan ook zijn dat u geld moet teruggeven. Bijvoorbeeld omdat het project minder geld heeft gekost dan u had begroot.
Ons besluit kan ook inhouden dat we de subsidie volledig intrekken. Bijvoorbeeld als blijkt dat u niet hebt gedaan wat u hebt beloofd. De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) biedt ons de mogelijkheid om in bepaalde gevallen een integriteitsonderzoek, te doen.
U kunt bezwaar indienen tegen het definitieve besluit. Dat moet binnen 6 weken. Bij 'Bezwaar maken' vindt u een toelichting op de procedure.
Als u actief geïnformeerd wilt worden over de openstelling van de tweede tender, kunt u uw contactgegevens doorgeven aan het Subsidieteam via e-mail subsidies@provinciegroningen.nl.
Hebt u vragen over de subsidieregeling? Neem dan contact op met Subsidieteam.
Telefoon: 050- 316 47 00
E-mail: subsidies@provinciegroningen.nl