Inkomsten en uitgaven van de provincie

Om haar taken uit te kunnen voeren maakt de provincie gebruik van publiek geld. Alle inkomsten en uitgaven van de provincie komen bij elkaar in de Begrotingcyclus. Voor de collegeperiode 2023-2027 geldt het Hoofdlijnenakkoord 'Veur Mekoar' als kader. In het hoofdlijnenakkoord is opgenomen wat de ambities van Gedeputeerde Staten zijn en waar zij zich deze periode voor inzetten. Provinciale Staten controleren of Gedeputeerde Staten het beleid goed uitvoeren.

De begrotingscyclus

Elk jaar doorlopen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten stappen om het Gronings beleid te plannen, sturen en verantwoorden. Dit noemen we de begrotingscyclus. In het Hoofdlijnenakkoord 'Veur Mekoar' ( PDF-bestand, 5 MB) staat wat we in vier jaar willen bereiken. De begrotingscyclus vertaalt dit naar de verschillende jaren van de collegeperiode.  

Voor de collegeperiode 2023-2027 geldt het Hoofdlijnenakkoord 'Veur Mekoar' als kader. In het hoofdlijnenakkoord is opgenomen wat de ambities van Gedeputeerde Staten zijn en waar zij zich deze periode voor inzetten. Provinciale Staten controleren of Gedeputeerde Staten het beleid goed uitvoeren. Dit doen zij aan de hand van de begrotingscyclus. 

Waar komt het geld vandaan?

De provincie heeft inkomsten nodig om haar taken uit te voeren. Deze inkomsten komen onder andere uit bijdragen van:

  • de rijksoverheid (het provinciefonds)
  • Europese fondsen
  • opbrengsten van de motorrijtuigenbelasting.

Onder inkomsten van de rijksoverheid vallen onder andere de uitkering uit het Provinciefonds en specifieke uitkeringen. Dat zijn uitkeringen met een vooraf bepaald doel, zoals voor het Nationaal Programma Groningen

Waar gaat het geld naar toe?

De inkomsten worden verdeeld over thema's die belangrijk zijn voor Groningen zoals:

  • Bereikbaarheid
  • Platteland en natuur 
  • Economie
  • Cultuur en maatschappij
  • Milieu en energie.

Onder deze thema's vallen bijvoorbeeld taken op het gebied van:

  • aanleg en beheer van wegen
  • economische ontwikkeling
  • landbouw
  • duurzame energie
  • natuurbehoud

Wie bepaalt waar we geld aan uitgeven?

Gedeputeerde Staten maken plannen waarin staat waaraan de provincie geld wil uitgeven. Provinciale Staten (de volksvertegenwoordigers), bepalen uiteindelijk de definitieve verdeling van het beschikbare geld. Vervolgens leggen Gedeputeerde Staten verantwoording af aan Provinciale Staten en inwoners over waar het geld aan is uitgegeven.

Ieder jaar doorlopen we deze stappen waardoor er controle is over onze uitgaven en inkomsten.

Hoe deze stappen gedurende het jaar er precies uitzien en welke informatie waar staat, lees je hieronder. 

Perspectiefnota

In de perspectiefnota geven Gedeputeerde Staten op hoofdlijnen aan wat de ambities zijn voor de komende vier jaar. Hierin staat wat ze willen bereiken en hoeveel geld daarvoor nodig is. De perspectiefnota vormt het kader voor de begroting die daarna komt. Provinciale Staten besluiten jaarlijks in juli over de perspectiefnota. 

Bekijk de Perspectiefnota 2025.

De begroting

De begroting is het beleids- en financieel plan voor het komende jaar en volgt op de perspectiefnota. In de begroting geven Gedeputeerde Staten aan wat ze willen bereiken, wat ze daarvoor gaan doen, wat dat gaat kosten en waaruit dat wordt betaald. Provinciale Staten besluiten jaarlijks vóór 15 november over de begroting.

Bekijk de begroting van 2025.

Toetsmomenten

Jaarlijks zijn er 2 toetsmomenten om te kijken hoe het beleid en de financiën ervoor staan. Gedeputeerde Staten maken dan een tussenstand die we monitor noemen waarin ze eventuele aanpassingen in beleid of uitgaven overwegen. De voorjaarsmonitor gaat samen met de perspectiefnota voor goedkeuring naar Provinciale Staten, terwijl de najaarsmonitor samen met de begroting naar de Staten gaat. 

Bekijk de voorjaarsmonitor 2024 of de najaarsmonitor 2024.

Jaarstukken

De jaarstukken bestaan uit het jaarverslag en de jaarrekening van de provincie. Hierin leggen Gedeputeerde Staten verantwoording af aan Provinciale Staten over de plannen die zijn uitgevoerd in het voorgaande jaar en of het geld uitgegeven is zoals afgesproken. Provinciale Staten besluiten vóór 15 juli over de jaarstukken.

Bekijk de jaarstukken 2023.

Waar vind ik alle stukken?

Alle stukken kunt u online teruglezen

Financiële proces

We hebben onze financiële cyclus voor u op een rij gezet in een infographic ( PDF-bestand, 443 KB).