Hergebruik windmolens voor schuiven getijdenduiker

Lukt het om afgedankte polyester boten en windmolenbladen te recyclen en hiermee sterk en waterdicht plaatmateriaal te produceren? Dat laat de provincie Groningen momenteel onderzoeken. Als de proeven slagen wordt het nieuwe ontwikkelde materiaal verwerkt in de schuiven van de getijdenduiker. Deze schuiven moeten de dijkdoorgang waterdicht kunnen afsluiten. 

Hergebruik afval stimuleren

De provincie wil met dit onderzoek het hergebruik van afval stimuleren Het gaat om glasvezelversterkte kunststoffen die nu als afval gedumpt of verbrand worden. De oude boten of windmolenwieken worden in snippers vermalen en samen met kunsthars in een mal verwerkt. Zo ontstaat een plaatmateriaal dat lijkt op OSB-platen waarbij houtschilfers verlijmd worden. Testen moeten uitwijzen welke samenstellingen van kunststof snippers en lijm de beste materiaaleigenschappen opleveren. 

Gekeken wordt of dit hergebruikte materiaal sterk genoeg is om er de schuiven voor de getijdenduiker bij de Dubbele Dijk van te maken. De schuiven moeten de doorgang in de zeedijk hermetisch kunnen afsluiten en dus super sterk en waterdicht zijn.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door hogeschool Windesheim, Technische Universiteit Delft en kunststofproducent Infracore uit Rotterdam. 

Update 13 maart 2024: de eerste testbalk is gereed

De uiteindelijke schuif zou moeten bestaan uit een aantal balken. Inmiddels is men de eerste balk op ware grootte opgeleverd die de komende tijd uitvoerig wordt getest. 

De testbalk gemaakt uit glasvezelversterkte kunststoffen en hars in een werkplaats

De Dubbele Dijk

De dijk tussen Delfzijl en Eemshaven is verhoogd en versterkt om het land te beschermen tegen overstromingen. Daarbij is ook een innovatieve Dubbele Dijk ontwikkeld. Achter de bestaande zeedijk is een extra dijk gelegd. Tussen beide dijken komt een gebied waar zeewater in en uit kan stromen. Hier kan slib uit de Eems bezinken en nieuwe natuur ontstaan. lees meer over 'de Dubbele Dijk'. 

Eems-Dollard 2050

Het proefproject Dubbele Dijk maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma en het programma Eems-Dollard 2050. Overheden, bedrijven, natuur- en milieuorganisaties werken hierin samen aan natuurherstel van de Eems-Dollard. De provincie Groningen is een van de partners.