Dorpshuis Midwolda: van ad hoc onderhoud naar duurzaam meerjarenplan

Iwan Hoving - duurzaamheidscoach - Provincie Groningen

Hoe breng je prioriteit aan in verduurzamingsmaatregelen? Met deze hulpvraag benaderde Anne Vogt, bestuurslid van de Dorpsvereniging Midwolde, mij via het ontzorgingsprogramma van de provincie. De afgelopen jaren stonden vooral in het teken van ad hoc onderhoud: was er iets lek dan kwam de dakdekker en als het pand onvoldoende opwarmde dan werd de installateur gebeld. Van een plan voor de toekomst was geen sprake. 

Mijn advies aan het bestuur was dan ook om een meerjarenonderhoudsplan te laten opstellen. Zo'n plan helpt je om doelen te stellen op lange termijn, het geeft inzicht in de volgende stappen en helpt je om een nauwkeurige inschatting van de kosten te maken. 

Als duurzaamheidscoach probeer ik de eigenaar in het verduurzamingsproces zo goed mogelijk te ondersteunen. Ik inventariseer waar de zorgvraag ligt, welke bouwkundige uitdagingen er zijn en ik breng advies uit over de (volgorde van) mogelijke maatregelen. Ook ondersteun ik bij alle praktische zaken, zoals het beoordelen van offertes, het bij elkaar brengen van de betrokken partijen en de monitoring van energiegebruik. 

Verduurzamen is vaak een langdurig proces waarbij altijd de nodige uitdagingen komen kijken. In het geval van het dorpshuis Midwolde was de grootste uitdaging dat het gebouw een Rijksmonument is. Rijksmonumenten zijn beschermde panden, wat onderhoud plegen moeilijk maakt. Op dit moment zitten we nog midden in het proces en zijn nog niet alle uitdagingen opgelost. Toch is het met hulp van het adviesbureau en de bouwkundige uiteindelijk gelukt om het duurzame meerjarenplan op te leveren. Dat hebben we met elkaar bereikt. Goede samenwerking is echt de sleutel tot een geslaagd project.

Dhr. Anne Vogt – bestuurslid van de Dorpsvereniging Midwolde, eigenaar van het dorpshuis Midwolde 

We wilden het dorpshuis graag verduurzamen, maar hadden geen idee waar we moesten beginnen. Via het ontzorgingsprogramma van de provincie Groningen hebben we daarom een duurzaamheidscoach ingeschakeld. Hij heeft ons geholpen in elke fase van het verduurzamingsproces. Zijn advies aan ons was om een toekomstvisie te formuleren. Het meerjarenonderhoudsplan is de eerste grote stap. Inmiddels hebben we ook een onderhoudscommissie in het leven geroepen, die het bestuur van de dorpsvereniging adviseert over de te nemen maatregelen. Inmiddels staat het bestuur helemaal achter de plannen en kunnen we concrete stappen gaan nemen.

Welke verduurzamingsmaatregelen we de komende jaren gaan uitvoeren? De schil van het gebouw is als eerst aan de beurt. We gaan het dak en de wanden isoleren en de ramen krijgen HR++ glas. Ook willen we graag zonnepalen. Over een paar jaar maken we de overstap naar vloerverwarming en een warmtepomp. Inmiddels zijn we ook bezig met het monitoren van energie, met behulp van slimme meters. Hiermee krijgen we inzicht in de kosten en straks ook in de opbrengsten van de investeringen. 
 
We zitten nu in de fase van offertes opvragen, uitzoeken voor welke subsidies we in aanmerking komen en onderzoeken wat financieel haalbaar is. Daarin moeten we keuzes maken, we kunnen niet alle maatregelen uitvoeren die we zouden willen. Toch is iedere stap er één en daar zijn we heel erg blij mee. Zonder het ontzorgingsprogramma was dat zeker niet gelukt. Ik ben heel blij dat ons dorpshuis straks weer klaar is voor de toekomst.