Tussen Scheemda en Winschoten verdubbelen we het spoor over een lengte van ruim 4 kilometer. De spoorverdubbeling is onderdeel van het Wunderline-project, de toekomstige snelle treinverbinding tussen Groningen en Bremen.
In 2021 konden belanghebbenden binnen de beschikbare participatieruimte oplossingen aandachtspunten, kansen en ideeën aandragen om het plan en de uitvoering te verbeteren en daarmee de meerwaarde van het project voor de omgeving te vergroten.
ProRail heeft het ontwerp voor de spoorverdubbeling vervolgens verder uitgewerkt. Hierbij is de input van de belanghebbenden waar mogelijk verwerkt in het ontwerp. Dit heeft gezorgd voor ruimtebesparende oplossingen, zoals duikers en goten in plaats van sloten. Hierdoor is geen grond van de speeltuinvereniging St. Vitusholt nodig en minder grond van particulieren. Het aangepaste ontwerp heeft veel minder gevolgen voor de directe omgeving van het spoor.
Op dit moment is ProRailbezig met het opstellen van het ontwerp Provinciaal Inpassingsplan. Het ontwerp is onderdeel van het provinciaal inpassingsplan daarnaast staat hierin wat er allemaal is onderzocht en wat er met de onderzoeksresultaten is gedaan.
Met het ter inzage leggen van het ontwerp Provinciaal Inpassingsplan start de inspraak- en besluitvormingsprocedure. Gedurende een periode van 6 weken heeft iedereen de gelegenheid om een zienswijze in te dienen. Daarna stellen Provinciale Staten het Provinciaal Inpassingsplan vast. Daarbij betrekken zij de ontvangen zienswijzen. Nadat Provinciale Staten het inpassingsplan hebben vastgesteld, wordt dit vastgestelde plan ter inzage gelegd. Het ontwerp is pas definitief wanneer het Provinciaal Inpassingsplan onherroepelijk vastgesteld is. Dit is als er na terinzagelegging geen beroepen zijn ingesteld of na de uitspraak van de Raad van State ingediende beroepen ongegrond zijn verklaard.
Ten noorden van het spoor tussen station Scheemda tot aan het station Winschoten, wordt een extra spoor aangelegd over een lengte van 4,3 kilometer.
De afgelopen maanden heeft ProRail het ontwerp verder uitgewerkt en de aandachtspunten van de omgeving hierin waar mogelijk meegenomen.
Wat zijn de effecten van de spoorverdubbeling, als het gaat om bijvoorbeeld geluid, trillingen en de natuur? Daar doet ProRail komende tijd onderzoek naar.
In de zomer van 2023 is er bekend welke aannemer het tweede spoor gaat aanleggen. Na de werkvoorbereidingen zal het aanleggen van het spoor beginnen.
Het aanleggen van ruim 4 kilometer dubbelspoor is ook de eerste stap bij de aanleg van de Wunderline, de snelle spoorverbinding tussen Groningen-Bremen.
Naar verwachting:
• is de publicatie van het ontwerp-Provinciaal Inpassingsplan (PIP) eind juni 2022;
- met hierin het ontwerp en de onderzoeksresultaten;
- hiermee start de ter inzage legging en de inspraakprocedure.
• wordt het definitief Provinciaal Inpassingsplan (PIP) eind 2022 vastgesteld;
• start de aanbesteding van de aannemer voor het uitvoeren van de werkzaamheden in de tweede helft van 2023;
• vindt de uitvoering van de werkzaamheden plaats in 2024.
Voorafgaand aan het ter inzage leggen van het Provinciaal Inpassingsplan organiseren wij een informatiebijeenkomst. Op deze avond zijn mensen van het project aanwezig om u te informeren over de laatste stand van zaken van het project, de onderzoeken en de procedure en kunt u uw vragen stellen.
Houdt u deze website in de gaten voor de datum van deze bijeenkomst en voor actuele informatie.
Op 27 mei 2021 was er een online informatiebijeenkomst over de spoorverdubbeling.
19 april 2022, PDF - 86,52 KB
19 april 2022, PDF - 517,76 KB
Aanleg van een extra spoor tussen Scheemda en Winschoten over een lengte van 4,3 kilometer, tussen station Scheemda tot aan het station Winschoten, 21 januari 2022, PNG - 6,38 MB
30 april 2021, 3 pagina's, PDF - 245,35 KB
26 juli 2021, 2 pagina's, PDF - 286,18 KB
Hebt u een vraag of opmerking over de spoorverdubbeling Scheemda-Winschoten? Neem dan contact met ons op.