Spoorverdubbeling Scheemda - Winschoten

De geplande spoorverdubbeling tussen Scheemda en Winschoten gaat voorlopig niet door. Uit onderzoek blijkt dat er onvoldoende budget is om het project volgens de huidige planning uit te kunnen voeren.

Voorlopig geen verdubbeling spoorlijn

De geplande spoorverdubbeling tussen Scheemda en Winschoten gaat voorlopig niet door. Uit onderzoek blijkt dat er onvoldoende budget is om het project volgens de huidige planning uit te kunnen voeren. Dat komt onder andere door de sterk gewijzigde omstandigheden, zoals het duurder worden van bouwstoffen, energie en arbeid. 

Aanpassingen aan spoor

Wel gaan de treinen op dit traject sneller rijden. De snelheidsverhoging tussen Scheemda en Winschoten is een van de maatregelen van bouwstap 1 van het project Wunderline. Het doel hiervan is om in 2025 te zorgen voor een betrouwbare dienstregeling, met een reistijd tussen Groningen en Bremen van 2 uur en 26 minuten. Hiervoor is een aanpassing aan het spoor nodig, waaronder aan de wissels. Het bestemmingsplan hoeft voor deze aanpassing niet gewijzigd te worden. Daarom stopt de planologische procedure en de participatie voor de spoorverdubbeling. Ook komt het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) niet meer ter inzage te liggen. Nieuwe informatie rondom de hogere snelheden op dit traject plaatsen we op deze pagina. Lees meer in de uitgebreide toelichting op het besluit

Vervolg

ProRail maakt een nieuw ontwerp voor het spoor en de wissels tussen Scheemda en Winschoten. Dit is om de treinen straks sneller te kunnen laten rijden. Ook onderzoekt ProRail wat de gevolgen van dit nieuwe ontwerp zijn voor de omgeving, zoals geluid.

Vragen over dit project

Hebt u een vraag of opmerking over de spoorverdubbeling Scheemda-Winschoten? Neem dan contact met ons op. Wij antwoorden zo spoedig mogelijk. 

  • E-mail: spoorverdubbelingsw@provinciegroningen.nl
  • Telefoon: 050 - 316 4911 (dit is het algemene nummer van de provincie Groningen. Zij verbinden u door met de juiste medewerker)
  • Postadres: Provincie Groningen, Project Wunderline, Postbus 16, 9700 AP, Groningen