Doorfietsroute Zuidlaren - Haren

Tussen Zuidlaren en Haren komt een nieuwe doorfietsroute. Doorfietsroutes zijn extra brede fietspaden waar het comfortabel fietsen is. Het wegdek is vlak en wordt goed onderhouden. Fietsers hebben voorrang op de meeste kruisingen en verkeerslichten zijn er bijna niet. De doorfietsroute loopt langs of over bestaande wegen. Op delen van de route kan er ook nieuw fietspad aangelegd worden. De locatie voor de nieuwe route is nog niet bepaald. 

Het project is in deze fase:

1 verkenning

Verkenningsfase

Het project zit in de verkenningsfase. In deze fase bepalen we het voorkeurstracé. De verkenningsfase loopt tot de zomer van 2023. Daarna nemen Provinciale Staten een defintief besluit.

Zoekgebied

Het gebied waarbinnen de nieuwe doorfietsroute vermoedelijk komt te liggen staat aangegeven op de kaart. Dit noemen we het zoekgebied. De precieze locatie is nog niet bepaald, vandaar de meerdere opties in dat gebied. De route start ergens bij Zuidlaren en sluit aan op de bestaande doorfietsroute in Haren, ter plaatse van de Jachtlaan. Hier tussenin is nog van alles mogelijk.

Op de kaart staan bestaande fietspaden en wegen waar de route langs zou kunnen lopen. 

Bekijk kaart in grote weergave


In de GIS-viewer staan gedetailleerde gegevens over geografische objecten in het gebied.

Bekijk de GIS-viewer

Waarom een doorfietsroute?

  • In de provincie en de gemeente Groningen staat de fietser op één.
  • Een fietsnetwerk van hoge kwaliteit is een voorwaarde om meer mensen op de fiets te krijgen en de verkeersveiligheid van fietsers te verbeteren.
  • Fietsen is een gezonde en milieuvriendelijke manier van reizen.
  • Het komt de bereikbaarheid tussen de stad Groningen en omliggende dorpen ten goede.

Planning

2022-2023Verkenning
2023-2024Planuitwerking
Vanaf 2025 Uitvoering

Denk met ons mee

Woont u in het gebied of fietst u regelmatig tussen Zuidlaren en Haren? Of komt u wel eens in een natuurgebied dat grenst aan de verschillende routes? Wij nodigen u van harte uit om met ons mee te denken. In deze verkenningsfase brengen we alle wensen in kaart, zijn tips welkom en kunt u uw zorgen kenbaar maken. Laat een reactie achter op de Stem van Groningen.

Naar de Stem van provincie Groningen

Klankbordgroep

Zodra we alle informatie uit het gebied verzameld hebben, gaat een ontwerpteam aan de slag om deze informatie uit te werken tot verschillende varianten (verschillende routes). Tijdens dit ontwerpproces kunnen we ervaring en kennis van inwoners goed gebruiken. Daarom richten we een klankbordgroep op. Deze klankbordgroep bestaat bij voorkeur uit 8 tot 10 personen, die verspreid over het gebied wonen.

Meer informatie klankbordgroep

Downloads

Een belangrijke doelgroep is natuurlijk de fietser zelf. Daarom hebben we in het voorjaar van 2022 een enquête gehouden onder de fietsers. We hebben meerdere dagen op verschillende plekken mensen ondervraagd. De enquête is bijna 400 keer ingevuld. Dat levert nuttige informatie op: hoe ervaren de fietsers de huidige fietspaden? Wat kan verbeterd worden en welk effect kan doorfietsroute hebben?

Alle resultaten en uitkomsten van de enquête staan in het onderzoeksrapport. De factsheet is een samenvatting van kenmerkende gegevens.

Vragen over dit project?

Wilt u meer informatie over de Doorfietsroute Zuidlaren - Haren? Of wilt u zich inschrijven voor de digitale nieuwsbrief? Neem dan contact op met omgevingsmanager van de provincie Groningen Jeroen Gaasterland.

Telefoon: 050 316 4911
E-mail: doorfietsroute-zh@provinciegroningen.nl

Betrokken partijen