Statenlid in de klas

Provinciale Statenleden vinden het belangrijk dat jongeren weten wat voor werk ze doen. Ze horen ook graag hoe jongeren denken over de onderwerpen waar de Statenleden besluiten over nemen. Daarom is het lespakket 'Statenlid in de klas' ontwikkeld. Het is bedoeld voor groep 7 en 8 van de basisschool en leerlingen van het voortgezet onderwijs. Een van de Statenleden komt graag een gastles geven, om in de klas samen actief aan de slag te gaan met de provinciale politiek!  

Wat doen Provinciale Staten?

Provinciale Staten bestaan uit 43 gekozen leden die bepalen waar het met de provincie naartoe gaat. Ze nemen beslissingen over onderwerpen waar ook kinderen en jongeren dagelijks mee te maken hebben. Dan gaat het bijvoorbeeld over autowegen, fietspaden, openbaar vervoer, energie opwekken, het vinden van werk, waar woningen komen en waar natuur. Iedere vier jaar mogen inwoners van 18 jaar en ouder een stem uitbrengen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. 

Interactief lesprogramma

Het interactieve lesprogramma 'Statenlid in de klas' duurt ongeveer 90 minuten en is bedoeld voor alle leerlingen. Zo is er de grote Provincie Quiz en ervaren leerlingen hoe het is om keuzes te maken tijdens een kort debat. Meld uw school aan voor 'Statenlid in de klas' en Provinciale Staten komen naar u toe. 

Aanmelden voor Staten in de klas

Maak alvast kennis!

Statenleden Robert de Wit en Nadja Siersema vertellen in hun vlogs hieronder waarom ze langs willen komen.