Zwemwater

Bent u van plan om in open water te gaan zwemmen? Zwem dan alleen in water dat is aangewezen als zwemwater. In onze provincie zijn 47 officiële zwemlocaties, waar de kwaliteit wordt gecontroleerd van het water en de recreatievoorzieningen.

Zwemwaterkaart

Samen met de waterschappen, Rijkswaterstaat en andere provincies beheren wij een landelijke zwemwaterkaart, met de actuele stand van zaken rond de zwemplassen.

Bekijk de kaart

Er is ook een zwemwater-app beschikbaar voor de smartphone of tablet. 

Download via Google Play

Download via App Store   

Controles op blauwalg

Het water wordt tijdens het zwemseizoen tussen 1 mei en 1 oktober iedere twee weken gecontroleerd door het waterschap. Als het water van een bepaalde zwemlocatie bacteriën bevat, zoals blauwalg, dan kan de provincie voor deze plas een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod afgeven. Rondom de zwemplas plaatsen we waarschuwingsborden om zwemmers te informeren over de kwaliteit van het water. Buiten het zwemseizoen halen we de borden weg.

Informatie bij gezondheidsklachten

Het is altijd verstandig direct na het zwemmen te douchen. Wanneer u gezondheidsklachten krijgt na het zwemmen in aangewezen zwemwater, neem dan altijd contact op met uw huisarts of de GGD Groningen.

Meer weten?

Hebt u vragen over een zwemplas, over blauwalg of hebt u een klacht over een onveilige of onhygiënische zwemplaats? Mail dan naar zwemwater@provinciegroningen.nl