Het plan was om de damwanden met een trilblok uit de grond te trekken. Na het trillen van de eerste damwanden bleek de getijdenduiker iets te bewegen. Daarom is het werk enkele weken stilgelegd voor onderzoek. In overleg met het waterschap en de provincie heeft de aannemer besloten de damwanden af te branden en de trilwerkzaamheden niet voort te zetten. Hierdoor blijft de waterveiligheid gewaarborgd.
Herstel van de dijk
Na het afbranden van de damwanden herstelt de aannemer de dijk met de eerder afgegraven grond. Ook plaatst hij de stenen met zeldzame korstmossen terug aan de zeezijde van de dijk. Dit gebeurt onder begeleiding van een ecoloog. In de kruin van de dijk worden de kabels en leidingen teruggelegd die tijdelijk aan de landzijde van de dijk liggen. Verder wordt er gras gezaaid om de grasmat op de dijk te herstellen. Tot slot wordt de stroomgeul aan de landzijde afgerond op de plek waar nu nog de kabels en leidingen liggen.
Oplevering en opening getijdenduiker
De getijdenduiker wordt naar verwachting in november opgeleverd. Daarna kunnen de schuiven hopelijk open, zodat het water weer kan binnenstromen. Dat is vooral belangrijk voor de deelnemers aan de proefboerderij, want zij ondervinden veel last van de vertraging. Vanwege de slechtere weersomstandigheden in het stormseizoen stellen we de officiƫle opening van de getijdenduiker uit naar voorjaar 2026.
Foto's van ED20250 door Geert Job Sevink