Dit bedrijf begeleidt de bouw van de duikers bij de Dubbele Dijk, het grondverzet en de maaiwerkzaamheden. “Dit broedseizoen houden we goed in de gaten of er nesten van hazen en vogels op de grond aanwezig zijn. De nesten sporen we op door regelmatig met een warmtebeelddrone boven de Dubbele Dijk te vliegen. Vervolgens overleggen we met de aannemer hoe het werk zo gepland en aangepast kan worden dat de vogels gewoon verder kunnen broeden”, legt Bob uit.
De nesten worden gemarkeerd, zodat de aannemer ze kan zien en er omheen kan werken. Van de machines trekken de broedende vogels zich maar weinig aan. En soms stelt de aannemer heel lokaal werkzaamheden enkele dagen of weken uit voor de broedende vogels.
Foto: Ecosensys
Broedsucces
Geen gangbare aanpak dus, maar hij werkt wel. In totaal twintig nesten scholeksters, kieviten en kleine plevieren werden op deze manier beschermd. Sommige eieren verdwenen helaas in een vossenmaag, maar de meeste zijn uitgekomen. En dat is goed nieuws.
Cruciaal voor het broedsucces is de goede samenwerking tussen ecologen en de aannemers. “Soms komen de mannen op de graafmachines nog een onopgemerkt nestje melden”, zegt de ecoloog. “Met je graafmachine over een nestje rijden, dat wil je echt liever niet! Daarom moeten we blijven opletten, want in het broedseizoen kunnen er elk moment nieuwe nesten ontstaan”, zegt Uitzen van der Wier van Grondwerk- en aannemingsbedrijf Van der Meer.