Uitvoeringsprogramma Natuur

Met de projecten van het uitvoeringsprogramma werken we als provincie Groningen aan het herstellen van de natuur, zodat deze behouden blijft voor de toekomst.

Het doel is dat over tien jaar de mooie en karakteristieke natuur in Groningen nog steeds bestaat, met bijzondere planten en een veilig leef- en doortrekgebied voor karakteristieke diersoorten. Zonder herstelwerkzaamheden verdwijnen deze bijzondere planten en ook het leefgebied voor diersoorten. De herstelmaatregelen zijn nodig vanwege de hoeveelheid stikstof in de natuur. Het herstellen van de natuur doet de provincie samen met het Rijk en terreinbeheerders.

Groningen

In het Groninger Uitvoeringsprogramma Natuur (2021-2023) nemen we de herstelmaatregelen voor de bodem en de hydrologie (waterhuishouding), door gebieden beter in te richten, te verbinden en bufferzones aan te leggen. En door aanvullend kennis op te doen over systeemherstel van de natuur. In de tweede fase (vanaf 2024-2030) combineren we dit ook met de opgaven die we hebben voor het landschap, klimaatadaptatie en natuurinclusieve landbouw.

Landelijke context

Het Uitvoeringsprogramma Natuur is de Groningse uitwerking van het landelijke programma Natuur (PN). Het PN is door het Rijk opgestart als deeloplossing voor de stikstofproblematiek en biodiversiteitscrisis in Nederland. Het programma heeft als doel de negatieve milieueffecten van stikstof te minimaliseren en de kwaliteit van natuur te herstellen en verbeteren. PN streeft erna dat op termijn de natuur zichzelf in stand kan houden. In 2030 is 70% van de doelen om de bijzondere planten en dieren en hun leefomgeving (VHR-soorten) in Natura2000-gebieden in stand te houden behaald.