Project Medenertilsterpolder

De Medenertilsterpolder is een aantrekkelijk landschap voor weidevogels. In opdracht van de provincie Groningen is een pilot opgezet om de polder te versterken tot een hoogwaardig weidevogellandschap. De lokale agrariërs, Het Groninger Landschap en BoerenNatuur Groningen West werken samen om de leefomgeving voor weidevogels in dit gebied te verbeteren. De provincie Groningen, de wildbeheereenheid (WBE) en Prolander ondersteunen hierbij.  

Het project is in deze fase:

1 verkenning

test

Weidevogelgebieden staan onder druk

Nederlandse weidevogelgebieden staan erg onder druk. Dit komt door verschillende oorzaken, zoals een droge bodem door verlaagde waterpeilen, veel roofdieren, grasland met minder kruiden en zo ook minder voedselaanbod. Het gevolg is dat de weidevogel langzaam verdwijnt uit het landschap. De Medenertilsterpolder is al sinds het begin van de jaren 90 een gebied waar weidevogels voorkomen. In dit gebied is een kans om het weidevogel areaal te versterken. Het doel van de pilot is om het gebied door middel van agrarisch natuurbeheer zo te beheren dat het leefgebied voor de weidevogel verbetert en er meer weidevogels gaan komen.

Landschap beschermen en inrichten voor weidevogels

De Medenertilsterpolder is een agrarisch cultuurlandschap in het Middag-Humsterland, tussen Aduard en Ezinge in de gemeente Westerkwartier. Het is een uitgestrekt gebied met weilanden, boerderijen, wierden, dijken en sloten. De watergangen hebben grotendeels de oorspronkelijke vorm en er zijn plekken die van nature lager liggen. Het bestaande weidevogellandschap wordt beschermd en verbeterd door agrarisch natuurbeheer, uitgevoerd door lokale agrariërs in de pilot.  

 

Eventueel een link

Doel van de pilot

De weidevogels die in dit gebied voorkomen zijn met name de grutto, kievit, scholekster en tureluur. De pilot loopt van 2023 tot 2026 en is een succes als er sprake is van een toename in broedparen en het broedsucces in de Medenertilsterpolder. Om dit te bereiken gaan de lokale agrariërs aan de slag met natuurbeheer, agrarisch natuurbeheer, predatorenbeheer, maatregelen voor een vochtige bodem en monitoring. Na drie pilotjaren is er een evaluatie van de aanpak. 

Gebiedsaanpak

Om de weidevogels in het gebied te behouden én om de populatie te vergroten, zijn verschillende maatregelen nodig. Een aantal van deze maatregelen zorgt voor een vochtige bodem tijdens het broedseizoen. Een nat gebied met ondiepe plassen is namelijk ideaal voor de weidevogel. Zo komt er meer bereikbaar voedsel in de bodem voor de vogels en hun kuikens. Voorbeelden van deze maatregelen zijn het maken van plas-dras situaties, het aanbrengen en/of aanpassen van watergangen en het aanbrengen van stuwen. Ook komen er zonnepaneelpompen langs de watergangen. Door water te pompen naar natuurlijke lage delen in het grasland ontstaan daar ondiepe plassen. 

Monitoring

Om de resultaten van de pilot bij te houden, worden de weidevogelstand, het aantal roofdieren en het grondwaterpeil gemonitord. In het gebied zijn vijf peilbuizen die tot vier keer per jaar worden uitgelezen. Zo wordt het grondwaterpeil bijgehouden. De weidevogelstand houden we bij met behulp van camera's en tellingen. Tijdens het broedseizoen, van maart tot juli, vliegen er periodiek drones over het gebied. Hiermee tellen we de nesten van de weidevogels. Vrijwilligers markeren de nesten en plaatsen er een camera bij. Door de beelden kunnen we ook zien of dieren de nesten verstoren. 

Natuurlijke vijanden

Het herstel van weidevogelpopulaties kan verstoord worden door de invloed van natuurlijke vijanden en roofdieren. Daarom proberen we het gebied onaantrekkelijk te maken voor deze roofdieren. Dit doen we door het gebied natter te maken, hoge beplanting te verwijderen, schuilplaatsen weg te halen en de toegang tot het gebied zoveel mogelijk te belemmeren. Door ervaringen uit andere gebieden weten we dat deze maatregelen helaas vaak onvoldoende zijn om weidevogelpopulaties te herstellen. Daarom vindt er ook actief roofdierenbeheer plaats, volgens de uitgangspunten van het provinciaal beleid. Zo worden vossen actief bestreden, omdat deze dieren in korte tijd veel schade kunnen aanrichten onder weidevogels. Daarnaast doen we onderzoek om te bepalen of er meer maatregelen nodig zijn. We voeren nestentellingen uit en volgen de weidevogelnesten met camera's. Op deze manier kunnen we achterhalen of de roofdieren een gevaar voor de weidevogels zijn. De wildbeheereenheid (WBE) is een belangrijke partner in de uitvoering van het roofdierenbeheer.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met 

Paul Kraesgenberg

of

ErnstJan Cornelius