Sinds 2015 werken Rijkswaterstaat, de gemeente Midden-Groningen (en tot de herindeling haar voorgangers) en de provincie Groningen samen om in Hoogezand de verkeersproblematiek rondom de Knijpsbrug en omgeving op te lossen. Vooral in de avondspits, en dan met name als de brug over het Winschoterdiep open is, geeft dit vertraging in de doorstroming van het verkeer op afrit 41 van de A7.
In de omgeving van Hoogezand verandert veel om de verkeersproblematiek rondom de Knijpsbrug op te lossen. Er zijn drie oplossingen bedacht voor locaties rondom de Knijpsbrug. Het definitieve voorstel voor planvorming en realisatie zijn begin 2021 unaniem vastgesteld door Provinciale Staten.
Maart - juni 2021 | voorbereidend onderzoek (metingen, bodemonderzoek) |
Tweede helft 2021 | aanbesteding en vergunningen |
Begin 2022 - medio 2022 | uitvoering werkzaamheden |
De rotondes worden zo aangepast dat verkeer dat over de Knijpsbrug moet, gescheiden wordt van het overige verkeer. Als de brug open is, kan het overige verkeer doorrijden. De verkeersdrukte is dan sneller weer opgelost als de brug dicht is.
De rotonde aan de noordkant krijgt dubbele rijstroken (turborotonde) en twee aanrijstroken. De aansluiting van de rotonde op de Knijpslaan wordt behouden en verbeterd., 18 juni 2021, PNG - 658,48 KB
De rotonde aan de zuidkant krijgt een dubbele afrit en dubbelstrooks- of turborotonde., 18 juni 2021, PNG - 1,12 MB
Bij de Zwedenbrug komt een veilige oversteekplaats voor fietsers met een vluchtheuvel midden op de weg.
Bij de kruising van de Kerkstraat en Barentszstraat komt een middenberm met een fietsoversteek. Verder komt er een voorsorteervak voor verkeer dat linksaf wil slaan richting de Barentzstraat. Zo kan het doorgaande verkeer richting het centrum van Hoogezand beter doorrijden.
Neem contact op met omgevingsmanager Robert Meijer, afdeling Mobiliteit - Projecten
Telefoon: 050 - 752 70 42
E-mail: Knijpsbrug@provinciegroningen.nl