Melding wolf

Wat moet u doen als u een wolf heeft gezien? En hoe verder als u als dierhouder te maken heeft gehad met een aanval van een wolf? Dat leest u op deze pagina.

Wolf gezien

Heeft u een wolf gezien? Dan kunt u dit melden bij Wolven In Nederland. Als er wolven zijn gesignaleerd start het wolvenprotocol van het Interprovinciaal wolvenplan. Vermoedelijke schade door de wolf bij landbouwhuisdieren kunt u melden bij BIJ12.

Aanval van een wolf

Dierhouders kunnen na een aanval van een wolf kosteloos gebruik maken van een afweerraster. De provincie Groningen heeft tien van deze noodsets beschikbaar, via de leverancier Solarfence. Het afweerraster wordt dezelfde dag gebracht om te voorkomen dat de wolf een tweede keer kan toeslaan. Hierbij hoeft niet eerst bewezen te worden dat het om een wolf gaat. 

Wanneer kunt u gebruikmaken van het afweerraster?

  • U bent een professionele of particuliere dierhouder in de provincie Groningen
  • Bij een doodgebeten of gewond landbouwhuisdier kunt u de noodset zonder kosten lenen
  • Het is niet nodig om eerst door Bij12 te laten vaststellen of het om een wolf gaat

Hoe werkt het?

Als u ergens een dier gewond of dood aantreft, kunt u rechtstreeks de leverancier Solarfence uit Beilen bellen. Solarfence brengt dezelfde dag een omheining. Als dierhouder zet u zelf het afweerraster op. Het afweerraster wordt na dienst te hebben gedaan, mogelijk na een aantal weken, in overleg weer opgehaald. De leverancier helpt u bij het weghalen van het afweerraster en loopt deze na. Beschadigingen aan het afweerraster zijn voor eigen rekening.

Hoe ziet een afweerraster eruit?

Het wolfwerende afweerraster bestaat uit 4 keer 100 meter afweerraster, inclusief stroomdraad en bijbehorende palen. Verder is een accu en zonnepaneel aanwezig om de stroomvoorziening op peil te houden. Het afweerraster voldoet geheel aan de richtlijnen van het landelijke wolvenplan.

Schadevergoeding na aanval van een wolf

Naast het lenen van een tijdelijk afweerraster raden we u ook aan een melding te doen via Bij12. Op deze website kunt een schadevergoeding aanvragen. Ook staan hier preventieve maatregelen die u kunt nemen om dieren tegen de wolf te beschermen. Mocht na onderzoek van Bij12 blijken dat het niet om een wolvenaanval ging, dan heeft dat geen financiĆ«le gevolgen voor het geleende afweerraster van de provincie.

Naar de website van Bij12