Uitreiking Waarde-Ringen tijdens Dutch Food Week Groningen

Op 13 oktober organiseerde de provincie samen met de Dutch Food Week een ontbijt waar drie Groningers voor hun inzet de Waarde-Ring in ontvangst namen. Zij kregen deze prijs als blijk van waardering voor hun inspanning om de band tussen voedsel, landbouw en de samenleving te verbeteren. Boeren, tuinders, vissers, maar ook slagers en bakkers, bierbrouwers en andere voedselmakers en -liefhebbers zijn van waarde voor Groningen.

Van links naar rechts: Johan Rispens (visser), Henk Emmens (gedeputeerde), Jos Meijers (Toentje), Desiree van der Wijk (gemeente Westerkwartier)

Henk Emmens (gedeputeerde provincie Groningen voor landbouw, natuur en economie) reikte vrijdagochtend voor het eerst drie Waarde-Ringen uit. De Groningers die de prijs kregen zijn: Johan Rispens (categorie Visserij), Desiree van der Wijk (categorie gezondheid) en Jos Meijers (categorie Leefbaarheid).

Winnaars 

Johan Rispens is visser in Zoutkamp op de ZK 18. Hij begon een paar jaar geleden samen met Henk Buitjes, Lammert van Straten en Lammert Bolt het initiatief Solt. Solt heeft als doel om de consument het verhaal van de 'Zoutkamper vissers' te vertellen. De waardering gaat vooral uit naar hun inspanningen om de positie van de visser te verbeteren en het verhaal van de visserij te vertellen. De ring is niet alleen voor Johan Rispens maar ook voor de andere drie Soltmen (www.soltmen.com).

Desiree van der Wijk werkt bij de gemeente Westerkwartier en zette zich vanuit persoonlijke passie en drive in voor gezond eten en leven van inwoners. Dit zorgde ervoor dat dit onderwerp ook op de agenda van de provincie en de gemeente kwam. Het project Samen koken in het Westerkwartier is hierdoor ontstaan. Dit initiatief is een goed voorbeeld van een project dat zorgt dat inwoners uit het Westerkwartier uitgedaagd worden om met hun gezondheid aan de slag te gaan. Zo worden inwoners op weg geholpen met recepten en challenges.

Jos Meijers startte een aantal jaren geleden het initiatief Toentje. Toentje kweekt groentes voor de Voedselbank. Ook is Jos initiatiefnemer van het initiatief  ‘Boeren voor de Voedselbank’. Daarmee probeert hij de voedselbanken en de boeren uit de regio aan elkaar te verbinden. Jos is een voorbeeld van iemand met een sociaal hart en betrokkenheid bij de primaire sector, die uitdagingen ziet. En niet afwacht tot de overheid met een oplossing komt, maar zelf initiatief neemt (www.toentje.nl).

Dutch Food Week

Dutch Food Week is de nationale week van ons eten waarin heel Nederland bewust gemaakt wordt van ons voedsel. Door honderden activiteiten die in de week van 7 t/m 14 oktober plaatsvinden kan iedereen meedoen (www.dutchfoodweek.nl).