Subsidie voor duurzame toepassing van bietenpulp

Subsidie voor duurzame toepassing van bietenpulp

Cosun Beet Company krijgt een subsidie van €3 miljoen van de provincie voor de komst van een duurzame bio-raffinage fabriek in Delfzijl. In deze vernieuwende fabriek wordt pulp van suikerbieten uit de suikerfabriek in Vierverlaten omgezet in nieuwe plantaardige producten. Deze producten kunnen gebruikt worden als milieuvriendelijke vervangers van kleine stukjes plastic (microplastics) in onder andere: verf, wasmiddelen, tandpasta, shampoo en make-up. De fabriek wordt volledig elektrisch en levert ruim 40 banen op. De subsidie komt uit de regeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie.  

Hernieuwbare grondstoffen

Cosun Beet Company heeft een lange traditie in de teelt van suikerbieten en de bijbehorende productie van suiker. Naast het ontwikkelen, produceren en verkopen van suiker worden alle onderdelen van de suikerbiet verwerkt tot producten voor voeding, energie en biobased producten. Dat zijn producten die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen. Alle onderdelen van de biet worden benut, waardoor er geen afval is. De bio-raffinage fabriek maakt deze hernieuwbare alternatieven van bietenpulp. 

De regeling

De provincie Groningen wil de industrie en de werkgelegenheid duurzamer maken met de subsidieregeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie. Deze regeling is bedoeld voor Groningse industriële bedrijven die willen investeren in onder andere groene grondstoffen, groene waterstof en circulaire economie. In 2021 is een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar gesteld, afkomstig uit het Nationaal Programma Groningen. De subsidie is aan te vragen via het samenwerkingsverband Noord-Nederland.