App fietsritje daagt Groningers uit om meer te fietsen

App fietsritje daagt Groningers uit om meer te fietsen

De populaire wandelapp 'Ommetje' van de Hersenstichting wordt uitgebreid met een onderdeel voor fietsers. De pilot 'Fietsritje' daagt fietsers uit de provincie Groningen en de grensregio de komende weken uit om vaker op de fiets te stappen en zo de grote verkeersdrukte door de werkzaamheden aan het Julianaplein te omzeilen.

Lancering Fietsritje

Ommetje

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en de Hersenstichting lanceerden ‘Ommetje’ aan het begin van de coronacrisis om Nederlanders meer te laten bewegen. Bijna twee jaar later is de wandelapp al ruim 1,5 miljoen keer gedownload en worden er wekelijks nog steeds meer dan een miljoen ommetjes geregistreerd. Door het Fietsritje op te nemen in Ommetje wil de Hersenstichting nogmaals aangeven hoe belangrijk bewegen is voor de gezondheid. 

Operatie Julianaplein

De fietsapp wordt gepresenteerd een week voor de start van grote wegwerkzaamheden in de stad Groningen. De verbouwing van het Julianaplein levert vanaf 11 februari drie maanden ernstige verkeershinder op. Dan is fietsen een goed alternatief om naar Groningen te reizen en zo verkeersdrukte op de wegen rondom de stad te vermijden. Dit is de komende weken belangrijk om de stad bereikbaar te houden. 

Eenvoudig meedoen

Alle Groningers kunnen eenvoudig meedoen aan Fietsritje. De fietsapp is opgenomen in de bestaande Ommetje-app. De app is te activeren met de code ' FIETSRIT' op de persoonlijke accountpagina. De Fietsritje Challenge loopt 14 weken en werkt grotendeels hetzelfde als Ommetje. Deelnemers kunnen zich inschrijven in hun eigen gemeente en persoonlijke fietsdoelen stellen. Er zijn speciale badges te verdienen. Deelnemers met de meeste fietsritjes per gemeente kunnen bovendien leuke prijzen winnen. Het is ook mogelijk om de strijd aan te gaan met vrienden, familie en collega's. De Ommetje-app van de Hersenstichting is gratis te downloaden via de Google Play Store of App.