Rondje Lauwersmeer

Het Rondje Lauwersmeer, de 43 kilometer lange wandel- en fietsroute rondom het meer, is verbeterd. De route kreeg nieuwe paden, drie hemelplatforms, meerboeien, een Waddentribune, nieuwe vogelkijkbanken en een 25 meter hoge uitkijktoren. Het Lauwersmeergebied geldt als een van de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa en is officieel Dark Sky Park.

Wat is er gebeurd?

Het Rondje Lauwersmeer ( PDF-bestand, 20 MB) is op verschillende onderdelen verbeterd:

  • Bij Zoutkamp is een nieuw recreatiegebied aangelegd. Bij de sluis ligt nu een strandje en een nieuw wandelpad voor een ommetje in het gebied compleet met vogelkijkbank. De vorm van de bank voorkomt silhouetvorming, zodat de vogels niet zien dat er iemand zit. 
  • Het Nationaal Park Lauwersmeer kreeg drie nieuwe entrees om het park beter herkenbaar maken, ontworpen door een student van Academie Minerva. Verder zijn er nieuwe wegwijzers en twee nieuwe toeristische overstappunten (TOP's) met voldoende parkeerplaatsen, die een goed vertrekpunt vormen voor een fietstocht of wandeling in het gebied. 

Investering

De totale investering in het Rondje Lauwersmeer is ruim € 3 miljoen en is mede mogelijk gemaakt met financiering uit het Waddenfonds. Het project startte in 2015 en is in 2022 afgerond. 

Toerisme en visserij

De provincies Groningen en Fryslân investeren miljoenen in het Lauwersmeergebied, met als doel meer economisch rendement in de belangrijkste sectoren: toerisme en visserij. Belangrijk uitgangspunt voor de investeringen is dat de economie en natuur van het Lauwersmeer met elkaar in evenwicht blijven.