Rondje Lauwersmeer

Het Rondje Lauwersmeer, de 43 kilometer lange wandel- en fietsroute rondom het meer, wordt opgewaardeerd. De huidige route krijgt nieuwe paden, uitkijktorens, meerboeien en nieuwe vogelkijkbanken, onder meer bij Ezumakeeg en vakantiepark Suyderoogh. Het Lauwersmeergebied geldt als een van de belangrijkte vogelgebieden van West-Europa.

Wat gaat er gebeuren?

De opwaardering van het Rondje Lauwersmeer (PDF PDF-bestand, 3 MB) bestaat uit verschillende onderdelen:

  • De aanleg van nieuw recreatiegebied bij Zoutkamp. Zo is er bij de sluis een strandje aangelegd en is er nieuw een wandelpad voor een ommetje in het gebied compleet met vogelkijkbank. De vorm van de bank voorkomt silhouetvorming, zodat de vogels niet zien dat er iemand zit. 
  • Het Nationaal Park Lauwersmeer krijgt drie nieuwe entrees om het park beter herkenbaar maken. Studenten van academie Minerva maken hier een ontwerp voor. Verder wordt er nieuwe bewegwijzering geplaatst en komen er twee nieuwe toeristische overstappunten (TOP's), waar voldoende parkeergelegenheid en is, zodat ze een goed vertrekpunt vormen voor een fietstocht of wandeling in het gebied. Ook is de Bochtjesplaat, ten zuiden van vakantiepark Esonstad, opnieuw ingericht. Het gebied wordt geschikt gemaakt voor steltlopers en vogels die in riet broeden. 

Investering

De totale investering in het Rondje Lauwersmeer is ruim drie miljoen euro en is mede mogelijk gemaakt met financiering uit het Waddenfonds. Het project is in 2015 gestart en wordt in 2022 afgerond. 

Toerisme en visserij

De provincies Groningen en Fryslân investeren miljoenen in het Lauwersmeergebied, met als doel meer economisch rendement in de belangrijkste sectoren: toerisme en visserij. Belangrijk uitgangspunt voor de investeringen is dat de economie en natuur van het Lauwersmeer met elkaar in evenwicht blijven.