Opleidingsprogramma Slim en Groen Onderweg

De wereld van mobiliteit verandert. We kunnen ons op steeds meer manieren verplaatsen, dankzij nieuwe vormen van vervoer, digitalisering en innovatieve (voertuig)technieken. Mobiliteit wordt hierdoor steeds groener en steeds slimmer. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto's en treinen of intelligente verkeerslichten die kunnen communiceren met het verkeer. Bij Smart Mobility draait het om deze nieuwe ontwikkelingen, zodat inwoners snel, schoon en veilig kunnen reizen.

Vraag naar medewerkers

In dit groeiende vakgebied is nu en in de komende jaren veel behoefte aan gemotiveerde medewerkers. Zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven. Lijkt het je interessant om een bijdrage te leveren aan slim en groen vervoer? Meld je dan aan voor het opleidingsprogramma Slim en Groen Onderweg van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân.

Over het opleidingsprogramma

Het opleidingsprogramma bestaat uit drie maanden studie en drie maanden werkervaring opdoen in de periode van 1 oktober 2023 tot en met 31 maart 2024. Door verschillende mobiliteitsexperts word je klaargestoomd voor een carrièreswitch naar Smart Mobility.

Het lesprogramma bestaat onder andere uit basis verkeerskunde, digitalisering, autonoom vervoer en hubs en deelmobiliteit. Tijdens het werkervaringstraject breng je de opgedane kennis in de praktijk. Je gaat aan de slag bij een advies- of ingenieursbureau, een gemeente of provincie als adviseur Smart Mobility.

Voor wie?

Het opleidingstraject is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een uitdaging in een voor hen nieuw werkveld. We zoeken mensen die:

  • geïnteresseerd zijn in de thema’s verkeer, infrastructuur, digitalisering, technologie, duurzaamheid en energietransitie;
  • ondernemend zijn en houden van een dynamische werkomgeving;
  • communicatief en schriftelijk vaardig zijn;
  • Hbo-/wo-werk- en denkniveau hebben.

Waarom dit traject?

Met het opleidingsprogramma Slim en groen Onderweg krijg je als werkzoekende de kans op een baan in de Slimme Mobiliteit. En het levert overheden en bedrijven nieuwe professionals op met actuele kennis binnen het vakgebied. Het programma is een initiatief van de provincies Drenthe, Groningen en Fryslân. Zij werken nauw samen met het UWV en WerkinZicht. 

Kosten

Deelnemen aan de opleiding is gratis. Als je recht hebt op een uitkering, dan behoud je deze tijdens het programma. Ook ben je bij deelname vrijgesteld van sollicitatieplicht. 

Aanmelding en selectie

Voor het programma zijn maximaal 15 plaatsen beschikbaar. Er is een selectieprocedure, waarvan een groepsassessment onderdeel is.
 
Ben je enthousiast geworden? Stuur dan uiterlijk 13 september 2023 je motivatiebrief en cv naar smartmobility@provinciegroningen.nl.

Of meld je aan voor de informatiebijeenkomst op donderdag 7 september 2023. Tijdens deze bijeenkomst kom je alles te weten over het opleidingsprogramma en kun je vragen stellen. Aanmelden kan tot en met 2 september, via hetzelfde mailadres.

Planning

  • 7 september: Informatiebijeenkomst 
  • 13 september: Deadline indienen motivatiebrief en CV
  • 19 en 20 september: Selectie deelnemers
  • 2 oktober:  Start programma

Meer informatie?

Stuur dan een mail naar smartmobility@provinciegroningen.nl.

Veelgestelde vragen

Smart Mobility is een verzamelnaam voor alle slimme ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit. Denk aan innovatieve voertuigontwikkelingen, zelfrijdende auto’s of intelligente verkeerslichten die kunnen communiceren met het verkeer. Dit zorgt uiteindelijk voor veiliger vervoer, een betere doorstroming, goede bereikbaarheid en verbetering van leefbaarheid.

In de mobiliteitssector is nu en de komende jaren veel behoefte aan nieuwe medewerkers. Met het opleidingsprogramma Smart Mobility krijg je als werkzoekende de kans op een baan in de Slimme Mobiliteit. En het levert overheden en bedrijven nieuwe professionals op met actuele kennis binnen het vakgebied.

Voor iedereen die een nieuwe uitdaging zoekt in de slimme en groene mobiliteit. Twijfel je of het iets voor jou is? Neem dan contact met ons op via smartmobility@provinciegroningen.nl.

Het programma duurt zes maanden en loopt tussen 1 oktober 2023 en 31 maart 2024.

Er is ruimte voor 15 deelnemers binnen het programma Slim en Groen Onderweg. Er vindt een selectie plaats.

Niets, deelnemen aan het opleidingstraject is gratis. Het is niet mogelijk om een studiebeurs of studiefinanciering aan te vragen.

Door je motivatiebrief en cv uiterlijk 13 september 2023 op te sturen naar smartmobility@provinciegroningen.nl.

Nee, dat hoeft niet. Tijdens het selectieproces kijken we vooral naar enthousiasme, interesse en geschikte competenties.

Nee, maar het programma biedt wel goede baankansen en toegang tot het vakgebied.

Het is een Noord-Nederlands programma. De leslocaties zijn Groningen, Assen en Leeuwarden. Daarnaast bezoeken we een aantal evenementen en organiseren we een aantal excursies.

De eerste drie maanden (oktober, november, december) bestaan hoofdzakelijk uit lesdagen, die zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. De woensdag is voor zelfstudie.

Ja, je bent zelf verantwoordelijk voor regelen van een werkervaringsplek bij een overheid, aannemer of adviesbureau. Natuurlijk krijg je vanuit het programma wel hulp bij het vinden van een geschikte plek.

Nee, maar ze krijgen na wel een certificaat.

Stuur een mail naar smartmobility@provinciegroningen.nl. We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.