Frisse scholen

Expertisecentrum adviseert scholen over energie en binnenmilieu

Hoofdpijn, concentratieproblemen en aandoeningen van de luchtwegen: kinderen kunnen er last van krijgen als ze les krijgen in een klaslokaal met een slecht binnenmilieu. Dat is het geval op maar liefst tachtig procent van de scholen in Nederland. Scholen scoren ook slecht op hun energieverbruik. Reden voor de drie noordelijke provincies om een een expertisecentrum op te richten dat scholen, schoolbesturen en gemeenten adviseert over het binnenmilieu en mogelijkheden om energie te besparen.

Samenwerking met verschillende deskundigen

In het expertisecentrum met de naam 'Bureau scholenbouwmeester Noord-Nederland' gaan diverse specialisten met elkaar samenwerken, zoals een GGD-arts, een architect, een bouwkundige en een energie- en duurzaamheidsexpert. Zij lichten de scholen door om vervolgens alle problemen in één keer duidelijk te maken. Verder wil het bureau een nieuwe manier van aanbesteden bij de bouw van nieuwe scholen. De bedoeling is dat bij het maken van een aanbesteding voor nieuwbouw beter wordt gelet op energiebesparende maatregelen, duurzaamheid en een gezond binnenklimaat. Ook scholen die niet verbouwen of aanbesteden wil het expertisecentrum ondersteunen in het maken van duurzame keuzen.

Meer informatie

Voor meer informatie over het Bureau scholenbouwmeester Noord-Nederland kunt u contact opnemen met Wendy Veenstra, telefoonnummer 050 - 316 46 28, w.veenstra@provinciegroningen.nl.

Kinderen in een schoolklas
Een gezond binnenklimaat leidt tot betere prestaties van leerlingen en onderwijzers