Fietsen door Groningen

Fietsroutes belangrijk voor toerisme in Groningen

Fietsliefhebbers kunnen in Groningen hun hart ophalen. Op de fiets ervaar je de rust en de ruimte van het Groninger land en ontdek je verrassend mooie plekken. Om Groningen aantrekkelijker te maken voor fietsers, besteden we veel aandacht aan comfortabele fietspaden en een uitgebreid fietsroutenetwerk. Niet alleen toeristen, maar ook het woon-werkverkeer en scholieren profiteren hiervan.

Fietsroutes

Groningen heeft tal van fraaie fietsroutes. Er is voor elk wat wils. Er zijn bijvoorbeeld streekroutes, zoals door het Reitdiepgebied (PDF PDF-bestand, 433 KB), culinaire tochten, combinatietochten van kanoën, fietsen en wandelen, tochten langs monumentale kerken en kinderfietsroutes. Op de website www.toerisme.groningen.nl vindt u veel toeristische informatie over Groningen. Er is ook een speciale site gericht op fietsen door de provincie: fietsen.groningen.nl. Via de websites www.fietsersbond.nl en www.ems-dollart-routenplaner.de kunt u digitaal fietsroutes in Noord-Nederland en Noord-Duitsland plannen.

Fietsknooppuntennetwerk

In 2012 is het Routenetwerk Fietsknooppunten Groningen geopend. Fietsers kunnen sindsdien hun eigen fietstocht door het Groninger land eenvoudig zelf bepalen. Dit kan aan de hand van een knooppuntennetwerk dat we samen met de Groninger gemeenten hebben gemaakt. In het netwerk zijn de verschillende bewegwijzerde ANWB-fietsroutes en de trajecten van de landelijke lange-afstandfietsroutes (LF-routes) opgenomen. Het LF-netwerk is vooral geschikt en bedoeld voor meerdaagse fietstochten. De fietsknooppunten zijn zeer geschikt voor het plannen van een kortere fietsroute. De fietskaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV's, boekhandels en de ANWB.

500 locaties

In Groningen zijn op ruim 500 locaties (kruisingen van wegen of fietspaden) knooppunten opgenomen. Op elk knooppunt is een informatiepaneel met een overzichtskaart geplaatst. Fietsers stippelen zelf hun route uit met een speciale digitale routeplanner op het internet of met een gekochte routekaart. Met een lijstje met de juiste volgorde van de knooppuntnummers op zak kunnen de fietsers op pad.