Fietssnelweg Assen-Groningen

De provincie Groningen werkt samen met de provincie Drenthe aan de aanleg van een fietssnelweg tussen Assen en Groningen. De gemeenten Groningen, Haren, Tynaarlo en Assen zijn actief hierbij betrokken. Met de aanleg van de fietssnelweg Assen-Groningen willen de partijen de bereikbaarheid van de regio Groningen Assen verbeteren en een impuls geven aan toerisme en recreatie. Verder willen ze door het stimuleren van fietsen een gezonde levensstijl  bevorderen. Daarnaast draagt de fietssnelweg bij aan minder autoverkeer en zorgt het voor minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Het fietspad langs de A28 tussen Groningen en Haren
Het fietspad langs de A28 tussen Groningen en Haren

Onderzoek

Eind 2017 is het eerste onderdeel van het onderzoek naar de fietssnelweg afgerond. De verschillende onderdelen van het tracé staan in een eindbeeldstudie. Meer informatie over de eindbeeldstudie is te vinden op de website van de provincie Drenthe. Hier vindt u ook verslagen van bijeenkomsten en informatie over het vervolgproces.

Realisatie

Omdat de provincie Groningen in 2017 en 2018 al aan de slag moest met het ophogen van de kade langs de oostzijde van het Noord-Willemskanaal hebben we de kans aangegrepen om het bestaande fietspad gelijk flink te verbeteren. Tussen 20 november 2017 en half maart 2018 wordt het gedeelte tussen de Van Ketwich Verschuurlaan en de fietstunnel onder de A28 bij transferium Haren gerealiseerd en in 2018 volgt het gedeelte tussen de fietstunnel en de Witte Molen. Het nieuwe fietspad op de kade wordt van beton en 4 meter breed. Op deze manier leggen we al een eerste gedeelte van de totale fietssnelweg Assen-Groningen aan.