Post Middendorp Opdracht

De tweejaarlijkse Post Middendorp Opdracht is een documentaire-fotografieopdracht voor professionele fotografen en beeldend kunstenaars in Nederland. Aan de opdracht is een bedrag verbonden van 8.500 euro. Wij verstrekken deze opdracht in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven.

Winnaar 2016

De Post Middendorp Opdracht 2016 gaat naar fotograaf Marieke Kijk in de Vegte uit Peize. Ze krijgt de opdracht om een serie foto's te maken rond het thema water. Hiervoor is een bedrag van 8.500 euro beschikbaar. De keuze kwam tot stand op voordracht van een commissie van deskundigen.

Geschiedenis schrijven

Het uitgangspunt voor de opdracht is om met documentaire-fotografie visueel geschiedenis te schrijven over de provincie Groningen. Het thema en de opdrachtverlening wordt door een wisselende vakjury vastgesteld.

De opdracht

Degene die de opdracht krijgt, moet in principe binnen een termijn van zes maanden 15 tot 25 foto's in zwart/wit of kleur maken. Dat gebeurt op basis van het concept dat de kunstenaar heeft ingediend.

Eerdere kandidaten

Eerdere kandidaten van de Post Middendorp Opdracht waren John Mulder (Groningen onderweg), Rob de Jong (De beslissers), Paul Gofferjé (Landverdedigers), Annie van Gemert (Jong wonen in Groningen), Ton Broekhuis (De blauwe stad), Maaike Koning (Agrarische cultuur in verandering), Hans Scholten (Invloed van de scheepvaart op leven en industrie in Groningen), Stefanie Grätz (Groningen tegen de rest van de wereld) en Eva Gjaltema (Crisis).

Groep 5 van de Parkwijkschool

Waarom de naam Post Middendorp?

De naam van de fotografieopdracht is ontleend aan de arts Pieter Bloemers Middendorp en de fotograaf Tonnis Post, die aan het begin van de twintigste eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden vastlegden op het Groninger en Drentse platteland.