Lucas van der Pol

Lucas van der Pol (Vlijmen 1935) heeft zijn beeldende vorming gehad aan verschillende onderwijsinstellingen. Achtereenvolgens waren dat de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Bosch, in Tilburg (mo-opleiding), de Jan van Eyck Academie in Maastricht en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 1970 trok hij noordwaarts. Hij vestigde zich als kunstenaar in Groningen en besteedt vanaf dat moment zijn tijd en talent vooral aan het schilderen en de grafische technieken.
Een onuitputtelijke bron van inspiratie vormen zijn herinneringen aan de reizen die hij maakte naar landen als Nieuw Guinea, Algerije, Marokko, Spanje en ook België. Ervaringen die door Van der Pol altijd in tekens, symbolen gevisualiseerd worden.
Uit de structuur van zijn grafiek blijkt een sterke liefde voor het experiment en de techniek: zo bewerkt hij met schuurpapier, lasapparatuur en boormachine de zinkplaat of soldeert er tandwieltjes en ijzerdraadjes op. Ook drukt hij wel meerdere platen met een andere vorm en een ander formaat, over elkaar heen, waardoor een illusie van ruimte ontstaat. Een schilderachtige kwaliteit met korrelstructuur bereikt hij tevens door verschillende werkmethoden te combineren, zoals de suikerwater techniek en de aquatint.

Overzicht kunstwerken Lucas van der Pol