Gemeentelijke herindeling

Sinds 2005 zijn we met de Groninger gemeenten in gesprek over de bestuurlijke organisatie in de provincie. Gemeenten en provincie zien de nut en noodzaak van grotere gemeenten (opschaling) in, om gemeentelijk bestuur en taken ook in de toekomst goed uit te kunnen voeren. Binnen het herindelingsproces heeft de provincie vooral een ondersteunende rol. Het initiatief om tot herindelingsvoorstellen te komen ligt in eerste instantie bij de gemeenten zelf.

Groningen, Haren en Ten Boer

Per 1 januari 2019 ontstaat de gemeente Groningen, een samenvoeging van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer.

Website herindeling Groningen, Haren en Ten Boer

Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en Winsum

Per 1 januari 2019 ontstaat de gemeente Westerkwartier, een  samenvoeging van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en een deel van de gemeente Winsum (Middag-Humsterland).

Website herindeling Westerkwartier

Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum

Per 1 januari 2019 ontstaat de gemeente Het Hogeland, een samenvoeging van de gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum (exclusief de plaatsen Ezinge, Garnwerd en Ferwerd).

Website Het Hogeland

Appingedam, Delfzijl en Loppersum

De gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum hebben een principebesluit genomen om samen verder te gaan. De herindelingsdatum is 1 januari 2021. Op de websites van de gemeenten staat meer informatie.

Gemeente Appingedam
Gemeente Delfzijl
Gemeente Loppersum

Veendam, Pekela en Stadskanaal

De drie gemeenten hebben een gezamenlijke verkenning gedaan naar een mogelijke herindeling van de drie gemeenten. De raden van Pekela en Stadskanaal hebben op basis daarvan op 28 februari 2017 een besluit genomen voor een herindeling van de drie gemeenten, de raad van Veendam besloot tegen een herindeling te stemmen. De gesprekken over de bestuurlijke toekomst worden met de nieuwe gemeentebesturen vervolgd.

Westerwolde en Midden-Groningen

Op 1 januari 2018 zijn de nieuwe gemeenten Westerwolde (voorheen Bellingwedde en Vlagtwedde) en Midden-Groningen (voorheen Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren) gevormd.