Strooiroutes

Op welke provinciale wegen strooien we als het glad is?

Als de temperatuur weer onder het vriespunt daalt, als het gaat sneeuwen en het glad wordt, dan komt de provincie in actie om de provinciale wegen te strooien. We hebben ons goed voorbereid en zijn klaar voor het komende winterseizoen.

Goed voorbereid

Samen met de Groninger gemeenten, behalve de gemeente Oldambt, en Groningen Seaports hebben we een contract afgesloten voor strooizout. Het contract geldt tot eind 2020. We hebben nu 1.500 ton strooizout in voorraad. Volgens het contract moet er maximaal 16.000 ton geleverd kunnen worden. Dat is voldoende voor een strenge winter zoals in 2009/2010. Toen moesten we meer dan 100 keer uitrukken om te strooien; twee keer zoveel als normaal. Als de zoutvoorraad dreigt op te raken, wordt deze binnen 24 uur weer aangevuld. 

Van te voren strooien

We proberen zo veel mogelijk te voorkomen dat onze wegen glad worden. Daarom strooien we ook al voordat de wegen glad worden. Het gladheidsmeldsysteem is hierbij een onmisbaar hulpmiddel. Op basis van de gegevens uit dit systeem, de weersvoorspelling van weerbureau Meteo en met onze eigen kennis en ervaring van het wegennet nemen we de beslissing om te gaan strooien. Door onze vaste strooiroutes (16 voor de hoofdrijbanen en 9 voor de fietspaden) hebben we onze wegen binnen tweeënhalf uur gestrooid. Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders zijn verantwoordelijk voor het strooien van hun eigen wegen.

Blijf via Twitter (@provgroningen) op de hoogte van de laatste stand van zaken rondom het strooien van de wegen.

Strooiroutes hoofdrijbanen

Strooiroutes fietspaden