Hemelhelderheidskaart

Waar is het licht en waar is het donker in onze provincie?

De provincie Groningen heeft in haar provinciaal omgevingsplan (POP)  duisternis als een van de belangrijke kernkarakteristiek van het Groninger land benoemd. Dat betekent dat we de bestaande, duistere plekken zoveel mogelijk willen beschermen en willen voorkomen dat er nieuwe 'lichtvlekken' op de kaart komen. Om te kunnen zien waar het (flink) donker is, en waar (heel) licht, heeft het bureau Sotto le Stelle voor ons een hemelhelderheidskaart (donkertekaart) gemaakt.

Nachtelijke metingen

In de periode van september 2013 tot en met februari 2014 zijn in 10 nachten 225 nachtelijke metingen op 203 locaties gedaan. De metingen worden op de kaart weergegeven in millicandela's per vierkante meter (zie bijlage 2 van het rapport Duisternis Onderzoek Groningen voor een toelichting). Ook sterrenkundigen passen deze methode toe.

kaart met lichte en donkere plekken in Groningen

Lichtvlekken

Op de kaart is te zien dat de grootste uitstoot van licht is te vinden in de stedelijke gebieden van de gemeenten Groningen, Hoogezand, Veendam, Winschoten, Delfzijl en de Eemshaven. De lichtvlek aan de grens met de provincie Friesland is afkomstig van het affakkelen van een gasvlam, wat overigens niet dagelijks voorkomt.

Meer informatie

De hemelhelderheidskaart is onderdeel van het Duisternis Onderzoek Groningen. Dit onderzoek uit 2014 werd in opdracht van de provincie door Sotto le Stelle gemaakt.

Voor meer info kunt u terecht bij afdeling Omgeving en Milieu.
E-mailadres: info@provinciegroningen.nl

Downloads