Weblog Henk Staghouwer

Vraat en ganzenstront

Geplaatst op 21 mei 2015
Met de boeren van ANV Meervogel op veldbezoek, waarbij de schade veroorzaakt door ganzen wordt bekeken

Het zijn gebroken weken. Ik werk af en toe, maar heb net als de rest van Nederland deze periode vooral vrije dagen, lijkt het wel. Maar afgelopen vrijdag, toen er opnieuw een vrije dag was, mocht ik naar Overschild. Daar ging ik langs bij het bedrijf van Vledderman, een boer die me graag wilde laten zien hoeveel last hij heeft van ganzen.

 

Lees verder: Vraat en ganzenstront

Een nieuw college!

Geplaatst op 24 april 2015
De nieuwe kandidaat-gedeputeerden, met van links naar rechts: Patrick Brouns (CDA), Fleur Gräper-van Koolwijk (D66), Eelco Eikenaar (SP), Nienke Homan (GroenLinks) en Henk Staghouwer (ChristenUnie)

Gisteravond konden we presenteren wat we in betrekkelijk korte tijd hebben besproken: een nieuw collegeakkoord voor de provincie Groningen. Het nieuwe college wordt gevormd door de SP, GroenLinks, D66, het CDA en de ChristenUnie. Vijf partijen die allemaal één gedeputeerde leveren.

 

Lees verder: Een nieuw college!

Weidevogels en slib

Geplaatst op 17 maart 2015
Het uitrijden van slib over de akker

Was de wolf goed voor de opening van afgelopen week, daarna was er veel aandacht voor weidevogels. Dat begon donderdag, toen in het prachtig gerestaureerde kerkje in Klein Wetsinge de afspraken werden ondertekend om in het Reitdiep Noord zo'n 150 hectare weiland aantrekkelijk te maken en te houden voor weidevogels.

 

Lees verder: Weidevogels en slib

De wolf in Groningen

Geplaatst op 16 maart 2015
wolf

Afgelopen maandag en dinsdag gingen voor het grootste deel op aan de wolf. Het ging vermoedelijk om een jonge wolf, een vrouwtje, dat vanuit Duitsland via Drenthe de provincie Groningen kwam binnenlopen.

 

Lees verder: De wolf in Groningen

Zeeforellen in het Lauwersmeer

Geplaatst op 6 maart 2015
Jachthaven aan het Lauwersmeer

Vrijdagochtend heb ik een aantal zeeforellen te water gelaten in het Lauwersmeer. Tenminste, het gebeurde in een sloot op Fries grondgebied, in Esonstad, die in directe verbinding staat met het Lauwersmeer. De Friese gedeputeerde Johannes Kramer was er ook bij, net als Carla Alma van het waterschap.

 

Lees verder: Zeeforellen in het Lauwersmeer

Koninklijke aandacht voor de landbouw

Geplaatst op 19 februari 2015
Koninklijk bezoek in het Veenkoloniaal Museum

Afgelopen dinsdag had ik de eer om het koninklijk paar rond iets te mogen vertellen over de Innovatieagenda Veenkoloniën. Koning Willem-Alexander en koningin Maximá startten hun bezoek aan het Veenkoloniaal museum in Veendam, om daar de geschiedenis van de regio te leren kennen. Daarna legde ik de link naar de toekomst.

 

Lees verder: Koninklijke aandacht voor de landbouw

Op bezoek in Hannover

Geplaatst op 13 februari 2015
De dijk bij Delfzijl

Deze week mocht ik naar Hannover om met staatssecretaris Birgit Honé van de deelstaat Niedersachsen te praten over de Eems-Dollard. Zij presenteerde op 26 januari een plan om de rivier de Ems op te knappen. Dat is hard nodig, want er is veel slib en daardoor nog maar weinig zuurstof in deze rivier. De Europese Commissie dreigt Niedersachsen een straf op te leggen als dat niet snel verandert, want de Ems is een Natura 2000-gebied. De natuurdoelstellingen moeten wel gehaald worden, stelt de EU terecht.

 

Lees verder: Op bezoek in Hannover