Weblog Henk Staghouwer

Aan het werk in de Eems-Dollard

Geplaatst op 16 november 2015
De Dollard

Eindelijk, we gaan aan het werk in de Eems-Dollard! Daarover heeft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu vrijdag de Tweede Kamer een brief gestuurd. We hebben met haar afspraken gemaakt om met een aantal pilots te beginnen om de vertroebeling van het water in de Eems-Dollard aan te pakken.

 

Lees verder: Aan het werk in de Eems-Dollard

Het zingen van de veldleeuwerik

Geplaatst op 9 oktober 2015
Henk Staghouwer en de vertegenwoordigers van de drie boerencollectieven

Afgelopen week stond nogal in het teken van de natuur en de landbouw. Sloot ik de vorige week af met een werkbezoek aan de agrarische natuurvereniging Oost-Groningen, deze vrijdag eindigde ik met alle drie de agrarische collectieven, waarvan de ANOG er één is. Dat gebeurde in Noordbroek, op een akker waar de randen zijn ingezaaid met bloemen. Dat is goed voor akkervogels en daar is het ons nu net de komende jaren om te doen.

 

Lees verder: Het zingen van de veldleeuwerik

Vieze handen

Geplaatst op 2 oktober 2015
De haven van Delfzijl

Gistermiddag was ik in Den Haag, om Kamerleden te informeren over onze plannen met om de Eems-Dollard gezond te maken. Dat deed ik niet alleen, maar samen met Harm Post namens het bedrijfsleven in de Eemshaven en Wilfred Alblas namens natuurorganisaties die zich hebben verenigd in de Coalitie Wadden Natuurlijk.

 

Lees verder: Vieze handen

We zijn weer begonnen!

Geplaatst op 28 augustus 2015
Openluchtconcert Pura Vida

Hoe gek het misschien klinkt, ik keek uit naar de eerste werkdag. Vakantie is mooi, maar het is ook fijn om de draad weer op te pakken. En het is direct alsof ik op een rijdende trein ben gestapt, zo gevuld zijn de dagen.

 

Lees verder: We zijn weer begonnen!

Zilte teelt in Groningen!

Geplaatst op 29 juni 2015

De komende jaren gaan er mooie dingen gebeuren tussen de Eemshaven en Delfzijl. We werken er aan een dubbele dijk. De dijk zelf wordt deels aangelegd met slib dat we uit de Eems-Dollard halen. En in het gebied tussen de twee dijken in willen we boeren de kans geven om te experimenteren met zilte teelt.

 

Lees verder: Zilte teelt in Groningen!

Kroonjuwelen in Valthermond

Geplaatst op 19 juni 2015
Een van de excursies tijdens de Bodemdag Veenkoloniën 2015 in Valthermond

Akkerbouwers weten het wel, maar de meeste mensen waarschijnlijk niet: het is het jaar van de bodem. In de Veenkoloniën is daar natuurlijk veel aandacht voor. Hoe hou je de bodem vruchtbaar, op een manier die duurzaam is én een goede opbrengst oplevert?

 

Lees verder: Kroonjuwelen in Valthermond

Rijdende trein, otters en dassen

Geplaatst op 9 juni 2015
otter

Het collegeakkoord is al weer even geleden gepresenteerd. Daarmee zijn we op een trein gesprongen die er de vaart in heeft. De dagen staan vol afspraken en de keren dat ik eens eerder naar huis ga, zoals in de aanloop naar de verkiezingen en daarna, zijn echt voorbij. Ik vind het heerlijk!

 

Lees verder: Rijdende trein, otters en dassen