Weblog Henk Staghouwer

Welkom Carola!

Geplaatst op 20 oktober 2017
Mark Moes en Henk Staghouwer willen van gedachten wisselen over de toekomst van de landbouw

Vorige week was ik op bezoek bij Jaap Dun, een ambitieuze jonge boer uit Musselkanaal uit een generatie van akkerbouwers. Een tijd geleden vroeg Jaap zich tijdens het besproeien van zijn aardappels af of dat niet anders kon. Natuurlijker, in plaats van met chemische bestrijdingsmiddelen. Hij is daarom nu aan het experimenteren met afrikaantjes om aaltjes te bestrijden.

 

Lees verder: Welkom Carola!

Kon minder

Geplaatst op 11 september 2017
Het broedeiland bij de Eemshaven

De eerste burger op een broedeiland. Goed, de vergelijking met de maanlanding van 1969 is wat vergezocht, maar bijzonder was het wel, om vorige week als eerste burger voet te zetten op het broedeiland bij de Eemshaven. Rijkswaterstaat legt dit eiland in onze opdracht aan als broedplaats voor sterns en als hoogwatervluchtplaats voor steltlopers.

 

Lees verder: Kon minder

Plakoksels

Geplaatst op 25 juli 2017

Ik dacht inmiddels aardig ingeburgerd te zijn op het gebied van natuur en landschap, maar dat bomen ook last kunnen hebben van plakoksels wist ik niet. Een tak groeit in dat geval niet normaal aan de boom, maar plakt tegen de stam aan. Stieneke van der Wal van NoorderErf bracht het fenomeen ter sprake tijdens een bezoek aan de familie Westerhuis in Usquert.

Lees verder: Plakoksels

Kiekendiefprovincie

Geplaatst op 17 juli 2017
Prooioverdracht Steppekiekendief

Vrijdag werd Nederland wakker met het nieuws dat de steppekiekendief voor het eerst in West-Europa gebroed heeft, en wel op een boerenakker in Noordoost-Groningen. Ik was al een tijdje op de hoogte van dit bijzondere fenomeen.

 

Lees verder: Kiekendiefprovincie

Waddengebied in beweging

Geplaatst op 9 februari 2017
Een vissersboot op het Wad bij Lauwersoog

Het Westgat kan toch uitgebaggerd worden. Minister Melanie Schultz van Haegen heeft dat gezegd in de Tweede Kamer in een debat over de scheepvaart.

 

Lees verder: Waddengebied in beweging

Comfort

Geplaatst op 19 januari 2017
Op de bio-vakbeurs bij de stand van de provincie Groningen

Dik driehonderdvijftig stands stonden in Zwolle, op de bio-vakbeurs. Dat is de grootste beurs voor de biologische landbouw in Nederland. Voor mij een mooie kans om in een grote zaal allerlei mensen te spreken waarvoor ik anders veel aparte afspraken moet maken.

 

Lees verder: Comfort

Koester je mislukkingen

Geplaatst op 13 januari 2017
Op werkbezoek in het Noorse Bergen

'Dankzij de mislukkingen die er eerder waren hebben we nu zoveel succes.' Met deze paradox eindigde de presentatie van een Noors bedrijf aan de leden van de Maritime Resource Group. Sinds kort ben ik lid van deze groep, die valt onder de North Sea Commission van de Europese Unie. Het is sinds een platform voor regio's rond de Noordzee om de economische vitaliteit te verbeteren en om van elkaar te leren.

 

Lees verder: Koester je mislukkingen