Bestuur, financiën en veiligheid 24-01-2018

Datum: 24 januari 2018
Tijd: 16:00  -  21:00  uur
Voorzitter:R.M. Knegt
Videoverslag:https://groningen.stateninformatie.nl/vergadering/458966/commissie%20Bestuur%2C%20financi%EBn%20en%20veiligheid%2024-01-2018?
Locatie:Statenzaal
Bijzonderheden:

15.30 - 16.00: beantwoording technische vragen in het Atrium.

Opening en mededelingen

Regeling van werkzaamheden

2.a

Vaststellen van de agenda

2.b

Inventarisatie vragen over 'Overige voordrachten' en 'Ingekomen stukken'

Annotatie bij het agendapunt: Bij dit agendapunt kan, vooruitlopend op de behandeling van het agendapunt, alvast worden aangegeven of, en welke vragen er zijn over: - de voordrachten die zijn geagendeerd onder agendapunt 8 'overige voordrachten' - de brieven die zijn geagendeerd onder agendapunt 9, ingekomen stukken van GS - de brieven en emails die die zijn geagendeerd onder agendapunt 10, ingekomen stukken van derden.

2.c

Spreektijdregeling

Voorstel: 6 minuten per fractie, 24 minuten voor GS.

2.d

Commissie activiteiten

Toezeggingenlijst

Mededelingen

Annotatie bij het agendapunt: Waaronder mededelingen over vaste onderwerpen: SNN, IPO, NRK, gaswinning, Waddenfonds, Groningen Seaports. Voor de mededelingen wordt ca. 1 minuut per gedeputeerde aangehouden. Ook Statenleden die lid zijn van een Algemeen Bestuur of van de Raad van Advies van de Noordelijke Rekenkamer kunnen bij dit agendapunt (o.a.) terugkoppelen of vooruitblikken op vergaderingen van het Algemeen Bestuur of de Raad van Advies.

Rondvraag

Gelegenheid voor spreken niet-Statenleden

Bespreekstukken

7.A

Verbonden partijen

Annotatie bij het agendapunt: Bij vaststelling van de Nota verbonden partijen op 28 september 2016 hebben Provinciale Staten besloten alle bestaande verbonden partijen waarin de provincie deelneemt (aan de hand van de uitgangspunten in het beleidskader) te evalueren. Gedeputeerde Staten hebben de evaluatie uitgevoerd en deze wordt met de voordracht aangeboden aan Provinciale Staten. Een klankbordgroep met Statenleden is betrokken geweest bij de opzet van de evaluatie. In de commissie kan met elkaar en met GS worden gesproken over de conclusies en aanbevelingen uit het evaluatierapport verbonden partijen. GS kondigen in de voordracht aan dat PS begin 2018 een brief ontvangen met een eerste aanzet over de wijze waarop de versterking van de (informatie) positie van Statenleden in relatie tot de verbonden partijen kan worden vormgegeven. Deze brief is geagendeerd onder agendapunt 7A2 en kan worden betrokken bij de bespreking van de evaluatie verbonden partijen in de commissie.

7.A.1

Voordracht Evaluatie Verbonden Partijen, 12 december 2017

7.B

Governance en rol van Provinciale Staten bij het gaswinningsdossier

Het onderwerp is geagendeerd op verzoek van de fractie van de VVD. Doel agendering: De commissie wordt gevraagd van gedachten te wisselen over de criteria en uitgangspunten die van belang worden geacht bij het vormgeven van de nieuwe governance structuur voor het gasdossier. Onderdeel hiervan is de wijze en momenten waarop de staten zullen worden geïnformeerd zodat de staten hun kaderstellende en controlerende rol goed in kunnen vullen.

7.B.1

Brief Stand van zaken ontwikkelingen gaswinningsdossier, 16 januari 2018

7.B.2

Attenderingen 18 oktober en 22 december 2017