Praat mee over cultuur

Stuur je ideeën in een filmpje, vlog of per mail op naar Provinciale Staten via pmds@provinciegroningen.nl.

Praten met de Staten: jongeren denken mee over cultuur

Wat vinden jongeren belangrijk als het gaat om kunst en cultuur? Hoe kunnen we kunst en cultuur nog aantrekkelijker en leuker maken voor hen? En hoe kunnen Provinciale Staten ervoor zorgen dat kinderen en jongeren beter kennis kunnen maken met kunst en cultuur, en zelf actief mee kunnen doen? Heb je een mening of idee hierover? Laat het weten tijdens de jongereneditie van 'Praten met de Staten', waarbij Provinciale Staten in gesprek gaan met jongeren. Geef je mening of stuur je idee op via een filmpje, vlog of mail aan Provincinciale Staten. Of meld je school aan voor de bijeenkomst en kom op 25 november 2022 naar het provinciehuis om je idee toe te lichten aan Provinciale Staten.

Wij zijn Cultuur!

'Wij zijn Cultuur! (PDF PDF-bestand, 780 KB)', zo heet het plan van de provincie Groningen waarin staat wat we de komende jaren doen aan cultuur en in welke ideeën de provincie investeert. Omdat er in 2024 weer ruimte is voor een nieuw plan met nieuwe ideeën, gaan we nu al aan de slag met het verzamelen daarvan. Maar wat is cultuur nu precies? Hieronder vind je voorbeelden en uitleg over het thema cultuur. Ook lees je waar de provincie verantwoordelijk voor is en geven we voorbeelden van kunst en cultuur in de provincie die je misschien op ideeën brengen.
 

Wat is cultuur?

Kunst, theatervoorstellingen, de Groningse taal, festivals, muziek, acteren, dansen, musea, urban arts, boeken. Het zijn allemaal voorbeelden van cultuur. Maar ook manieren van denken en doen, ideeën en typisch Groningse gewoonten hebben met cultuur te maken. In de coronatijd hebben we veel moeten missen aan uitjes naar musea, concerten, festivals, de muziekles of schilderles. Het is toen wel heel duidelijk geworden hoe belangrijk kunst en cultuur is in ons leven, zeker voor jongeren. 

Waar moet de provincie volgens jou op inzetten de komende jaren om nog meer kinderen en jongeren kennis te laten maken met cultuur en mee te laten doen? Wat vind jij belangrijk? Hieronder lees je wat de provincie doet aan cultuur voor jongeren. Graag horen we wat jij hiervan vindt. 

  • De provincie vindt het belangrijk dat alle jongeren kennis maken met kunst en cultuur. Dat kan op school en in je vrije tijd. Vind jij dat er genoeg mogelijkheden zijn in jouw omgeving om zelf kunst te leren maken, bijvoorbeeld muziek maken, leren acteren of schilderen? Wat zou je het liefste willen doen bij jou in de buurt en kan dat ook?   
  • De provincie wil graag dat jongeren kennis kunnen maken met nieuwe vormen van kunst en cultuur zoals hiphop en spoken word. Maar ook combinaties van kunstvormen; klassieke muziek in combinatie met moderne dans of popmuziek. Welke nieuwe vormen van kunst en cultuur ken jij en spreken jou aan? Wat mis jij in jouw omgeving?
  • Er komen vaak vooral oudere mensen luisteren naar concerten voor klassieke muziek. Luisteren jullie wel eens naar klassieke muziek in de klas, thuis of in een concertzaal? En op welke manier kunnen we de klassieke muziek aantrekkelijker maken voor kinderen en jongeren?
  • De provincie wil dat alle kinderen en jongeren op school kennis maken met kunst en cultuur. Al veel scholen in de provincie maken daar plannen voor. Bijvoorbeeld door kunstenaars uit te nodigen op school, met de klas een museum te bezoeken of de bibliotheek. Wordt er bij jullie op school aan cultuuronderwijs gedaan en heb jij hier leuke ideeën voor?
  • De provincie Groningen is rijk aan erfgoed. Hiermee bedoelen we oude borgen, monumentale kerkjes en boerderijen, musea, en natuurlijk de prachtige landschappen. Misschien ken je Gronings erfgoed in je omgeving. Welke ideeën heb jij om een bezoek aan een museum, borg, kerk of ander erfgoed nog leuker te maken voor jongeren? Kijk eens op www.groningermuseum.nl/kinderbiennale.
  • Ook de Groningse taal is onderdeel van onze cultuur. Spreken jullie met elkaar in de Groningse taal? Ken je Groningse woorden? Welke ideeën heb je om de Groningse taal door te geven aan volgende generaties? 

Wie doet wat?

Naast de provincie zijn er meer organisaties die zich bezighouden met kunst en cultuur in onze provincie, zoals gemeenten, kunstinstellingen, musea en andere organisaties waarmee wij graag samenwerken. Samen hebben we als doel dat iedereen kan genieten van kunst en cultuur. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor bijvoorbeeld muziekscholen, musea en de verenigingen voor amateurkunst. De provincie heeft een belangrijke taak, bijvoorbeeld als het gaat om cultureel erfgoed, zoals oude borgen en kerken, opknappen, onderhouden en openstellen voor publiek. Daarnaast zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen van alle leeftijden kunnen genieten van cultuur en de verhalen horen die daarbij horen. De provincie geeft geld (subsidies) aan meerdere cultuurorganisaties, steuninstellingen en -projecten die belangrijk zijn voor alle inwoners.

In gesprek met jongeren

Op 25 november 2022 organiseren we de bijeenkomst 'Praten met de Staten voor jongeren', over cultuur. Dan gaan leden van Provinciale Staten in het provinciehuis graag in gesprek met een leerlingen van basisscholen, het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo, hbo en wo. De Staten nodigen de leerlingen en studenten uit om dan te vertellen hoe de provincie de komende jaren nog meer kinderen en jongeren kennis kan laten maken met cultuur. Wil jij met je klas meedoen aan Praten met de Staten met jongeren? Stuur je ideeën in een filmpje, vlog of via mail op naar Provinciale Staten via pmds@provinciegroningen.nl.

Wat gebeurt er met de ideeën?

Alle binnengekomen reacties en ideeën over cultuur via e-mail en video, en de bijdragen van de scholen tijdens 'Praten met de Staten' op 25 november, nemen de Staten mee naar de commissie- of Statenvergadering van december 2022. Dan bespreken de Staten de kansrijke ideeën en kijken ze of er ideeën tussen zitten die ze mee kunnen geven aan de Gedeputeerde Staten voor de cultuurnota.

Hebt je nog vragen?

Neem dan contact op met de Statengriffie van de provincie Groningen via:

Telefoon: 050 - 316 44 58
E-mail: statengriffie@provinciegroningen.nl