Jongeren en onderwijs

De provincie probeert jongeren op verschillende te bereiken

De provincie vindt het belangrijk om regelmatig in contact te komen met jongeren. Dat gebeurt door scholen te bezoeken en door verschillende activiteiten in het provinciehuis te organiseren. Daarbij willen we jongeren niet alleen kennis laten maken met wat wij als provincie doen, maar ze ook mee laten denken over ons beleid.

Schoolactiviteiten

  • Sinds 2007 wordt jaarlijks het vmbo-jaar geopend door de commissaris van de Koning. Op die manier willen we het beroepsonderwijs extra aandacht geven.
  • Schoolklassen komen regelmatig op bezoek in het provinciehuis, waar ze een rondleiding krijgen en leren over het werk van de provincie. Daarbij worden ze opgevangen door leden van Provinciale Staten.

Jongerenactiviteiten

  • We hebben een speciale groep jongeren die adviseert over provinciale kwesties: het Trendteam. Deze jongeren worden regelmatig door ons geraadpleegd en organiseren zelf ook allerlei activiteiten, zoals de uitreiking van de Klare Taal Bokaal tijdens de Algemene Beschouwingen van Provinciale Staten. Jongeren van 12 tot 23 kunnen zich aanmelden.
  • Jongeren kunnen bij de provincie terecht voor een (snuffel)stage, als onderdeel van hun opleiding. Ook voor studenten, die nader kennis willen met de provincie op een bepaald vakgebied, zijn er mogelijkheden.
  • Jaarlijks terugkerende activiteiten voor jongeren in ons provinciehuis zijn de debatwedstrijd 'Op weg naar het Lagerhuis' en het Nationaal Jeugddebat.

Meer informatie

Voor informatie over scholenbezoeken, het Trendteam en andere zaken die te maken hebben met jongerenparticipatie, kunt u terecht bij Gert Jan Hendriks, via g.j.hendriks@provinciegroningen.nl of 050 - 316 42 51.