Zwemwater

Controle op de kwaliteit van het zwemwater

Als de temperatuur stijgt zoekt iedereen verkoeling en waar kan dat beter dan in het water? Om ervoor te zorgen dat u veilig kunt zwemmen, houdt de provincie alle aangewezen zwemplaatsen in de gaten. Deze zwemlocaties staan op de kaart met de zwemplassen in de provincie Groningen.

De kwaliteit van water kan achteruitgaan als het warme weer aanhoudt. Daarom wordt het water tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, iedere twee weken gecontroleerd. Het waterschap Noorderzijlvest of Hunze en Aa's of Wetterskip Fryslân controleert de monsters van het zwemwater op zuurgraad, helderheid en aanwezigheid van bacteriën. Locaties waar bacteriën zijn aangetroffen worden iedere week gecheckt. De provincie inspecteert alle zwemplaatsen op hygiëne en veiligheid (zijn er bijvoorbeeld drijflijnen, afvalbakken, douches).

Spelende kinderen in het water
In de zomer staat zwemwaterkwaliteit hoog op onze agenda

Blauwalg

Als de temperatuur van het water stijgt, kan het aantal blauwalgcellen boven de toegestane grens uitkomen. Blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en dieren. Blauwalgen kunnen huidirritatie of maag- en darmstoornissen veroorzaken. Wanneer de provincie blauwalg constateert, wordt afhankelijk van de hoeveelheid blauwalg een waarschuwing of een negatief zwemadvies gegeven of wordt er zelfs een zwemverbod afgekondigd. Om de recreanten hierop te attenderen plaatst de provincie waarschuwings- of verbodsborden op de locatie.

Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven van wormen die met het blote oog niet te zien zijn. De larven komen van slakjes in het water. Wanneer deze larven in plaats van een watervogel een zwemmer tegenkomen, proberen ze door te dringen in de huid. Omdat dit niet lukt sterft het larfje af. De afweerreactie die daarbij optreedt veroorzaakt rode bulten, die niet alleen erg jeuken maar ook branderig aanvoelen. Bij herhaaldelijke infectie kan ook hoofdpijn of koorts optreden. Na een paar dagen verdwijnt de huiduitslag. Het advies is na het zwemmen direct douchen, en heel stevig afdrogen door de huid te scrubben. Als er veel klachten binnenkomen over zwemmersjeuk plaatst de provincie waarschuwingsborden.

Waar kan ik zwemmen?

Gaat u zwemmen en wilt u zeker weten of de kwaliteit van het zwemwater nog steeds goed is? Voor actuele informatie kunt u kijken op onze pagina met actuele informatie zwemplassen of www.zwemwater.nl.

Wat te doen bij klachten?

Heeft u een klacht over een onveilige of onhygiënische zwemplaats? Dan kunt u contact opnemen met de provincie. Mocht u na het zwemmen gezondheidsklachten krijgen, neem dan altijd contact op met GGD Groningen.