Provinciale Vrijwilligersprijs

Graspop Baflo, 't Speulparadies Beerta, Hospice Veen en Wolden in Stadskanaal, Zwembad De Kolck Meeden en De Eemsrakkers in Holwierde hebben de Provinciale Vrijwilligersprijs 2020 gewonnen. De aanmoedigingsprijs ging naar Nienoord Spoorwegen in Leek, Scouting Vinchem in Winsum, Vrijwilligersnetwerk Wagenborgen, Olderloug Slochteren en KOMunity Hoogezand.

De winnaars werden bekendgemaakt door gedeputeerde Tjeerd van Dekken, tijdens een digitale bijeenkomst op maandag 7 december 2020. Voor de winnaars is er een geldbedrag van € 3.000. De aanmoedingsprijs bestaat uit een cheque van € 1.000. De digitale bijeenkomst is terug te kijken via ons YouTube-kanaal.

Winnaars Provinciale Vrijwilligersprijs

Hieronder meer over de winnaars en de jurybeoordelingen.

Vrijwilligers Graspop Baflo

"Stichting Graspop organiseert ieder jaar een sprankelend popfestival in Baflo met meerdere podia voor jong en oud. Bijna 30 jaar geleden vond de eerste editie plaatst, georganiseerd door een groep jongeren die elkaar kenden van jeugdsoos Eagle. Inmiddels is Graspop uitgegroeid tot een festival van formaat en is het een begrip in de regio. Veel van de ruim 140 vrijwilligers zijn al jarenlang actief en hun kinderen helpen nu ook mee: Graspop is generatie-proof!

De jury vindt het lovenswaardig hoe de vrijwilligers van stichting Graspop ieder jaar opnieuw een festival neerzetten, met grote namen in de line-up en veel gezelligheid voor jong en oud. Door COVID-19 kon Graspop in 2020 helaas niet doorgaan. Samen met iedereen die de organisatie een warm hart toedraagt, hoopt de jury dat de komende edities weer als vanouds een groot succes worden!"

Vrijwilligers in speeltuin Beerta

"'t Speulparadies in Beerta is een begrip in de omgeving en ver daarbuiten, met zo'n 12.000 bezoekers per jaar. Maar het is meer dan een speeltuin, want door de rolstoelpaden en de speciale toestellen kunnen alle kinderen, met en zonder beperking, samen buitenspelen. De dierenweide maakt het extra leuk, net als het terras waar ouders en grootouders een kopje koffie kunnen drinken terwijl de jeugd speel. Voor de dorpsbewoners is 't Speulparadies een ontmoetingsplek voor wijk- en buurtactiviteiten. En dat is allemaal mogelijk door een hecht team van 25 vrijwilligers.

De jury vindt het fantastisch dat ook jongeren enthousiast vrijwilligerswerk doen bij 't Speulparadies. Zij weten als geen ander hoe belangrijk het is dat kinderen een veilige en fijne plek hebben om samen te spelen. Deze vrijwilligers zorgen ervoor dat Beerta zo'n mooie speelplek heeft, voor jong en oud!"

Vrijwilligers Veen en Wolden Stadskanaal

"Hospice Veen en Wolden biedt een warme en huiselijke omgeving aan mensen die terminaal ziek zijn en hun laatste dagen niet thuis kunnen of willen doorbrengen. De ruim 60 vrijwilligers vormen een hecht team en zijn een enorme steun voor de gasten en hun naasten. Ze bieden een luisterend oor en zorgen voor afleiding. Mede door hun inzet hopen de vrijwilligers dat naasten met een goed gevoel kunnen terugkijken op de laatste dagen van hun dierbare.

De jury vindt het hartverwarmend hoe de vrijwilligers de mensen omarmen die in het hospice verblijven. Zwaar en soms moeilijk vrijwilligerswerk, maar ook mooi en nodig. Vrijwilligers die zich zo intensief en betrokken inzetten voor anderen, zo'n grote steun zijn voor hospicegasten en hun naasten, verdienen het om in het zonnetje gezet te worden!"

Vrijwilligers De Kolck Meeden (foto: Menterwolde.info)

"De historie van zwem- en recreatiebad De Kolck gaat bijna een eeuw terug. Ooit als werkgelegenheidsproject gebouwd in de crisisjaren, hoort het zwembad bij Meeden en de wijde omgeving. Toen het zwembad in 2012 dreigde te verdwijnen, heeft heel Meeden de schouders eronder gezet en is het gelukt om het zwembad te behouden, dankzij de dorpscoöperatie en een groep van ruim 50 vrijwilligers die zorgen voor het onderhoud, de openstelling en de versnaperingen. Zij dragen allemaal bij aan de sterke sociale functie die het zwembad vervult in het dorp.

De jury waardeert de inzet van de vrijwilligers. Dankzij hen kan het zwem- en recreatiebad blijven bestaan en zorgen zij voor zwemplezier voor iedereen. Helaas moest het zwembad dit seizoen de hekken sluiten vanwege de COVID-19-maatregelen. Een moeilijk besluit en een fikse tegenslag. Samen met alle vrijwilligers en gebruikers van De Kolck, hoopt de jury dat de komende zwemseizoen als vanouds gevierd kunenn worden in Meeden!"

Voltige bij De Eemsrakkers

"Voltigevereniging De Eemsrakkers in Holwierde biedt al meer dan 50 jaar voltigelessen voor iedereen in de leeftijdscategorie van 6 tot 60 jaar. Een bijzonder en leuk onderdeel van de paardensport, waarbij het gaat om teamwork, balans en samenwerking met het paard. Een enthousiast en gediplomeerd vrijwilligersteam verzorgt de lessen, waardoor de contributie laag blijft en de sport ook toegankelijk is voor mensen met een kleine beurs. Samen met de leden verzorgen de vrijwilligers de paarden en doen zij alle andere klussen in en rond de manege, die een belangrijke functie heeft voor het dorp.

De jury is onder de indruk van het vele werk van de vrijwilligers. Het sociale aspect van de teamsport en het samen verzorgen van de paarden is een belangrijk aspect, waar veel kinderen, jongeren en ook ouderen plezier aan beleven. Dat wordt gerealiseerd door een sterke en hechte club!"