Kom meer te weten over de tien finalisten en bekijk hun video's.

Naar YouTube

Provinciale Vrijwilligersprijs

Camping Polemonium, ZomerJazzFietstour, Sociale Klussendienst Stip, Boy Nijgh Voetbalschool en Stichting (on)Gestoord zijn de winnaars van de 21e editie van de Provinciale Vrijwilligersprijs. Dat is op 7 december 2021 digitaal bekendgemaakt door gedeputeerde Tjeerd van Dekken. De winnaars in de categorieën leefbaarheid, cultuur, jeugd, sport en zorg krijgen een geldbedrag van € 3.000. Zodra het weer mogelijk is reikt de gedeputeerde de cheques fysiek en op lokatie uit aan de vrijwilligers. De overige finalisten, Stichting Veur Noppes Stadskanaal, Bab Ad-daar Groningen, Dorpshuis Baaiemerstee, Fietsmaatjes Eemsdelta en Stichting Stuif es in Platinaflat, ontvangen als aanmoedigingsprijs een bedrag van € 1.000.

Camping Polemonium Opende (leefbaarheid)

Camping Polemonium uit Opende is in het korte tweejarig bestaan een begrip geworden. Hier zetten 36 gastvrije vrijwilligers zich in voor onvergetelijke vakanties voor gezinnen die in armoede leven. De camping is gratis en alles is all-inclusive. De kampeerders kunnen leuke activiteiten en uitstapjes verwachten en er komen verhalenvertellers en muzikanten langs. 

De jury vindt het lovenswaardig hoe Polemonium met de inzet van enthousiaste vrijwilligers zoiets goeds neer kan zetten. De alles-in-één-formule voor minima vindt de jury een mooi sociaal initiatief: "De vakantiegangers worden echt in de watten gelegd!"

ZomerJazzFietsTour Reitdiepdal (cultuur)

Stichting ZomerJazzFietsTour uit het Reitdiepdal en omgeving organiseert met ruim enthousiaste 150 vrijwilligers sinds 1987 het gelijknamige eendaags Muziekfestival. Op de fiets langs 26 boerenschuren, kerken en dorpen in het rond het Reitdiepdal om te luisteren naar actuele jazz en geïmproviseerde muziek. Jaarlijks genieten ruim 1.500 bezoekers van de fietstocht door het Groninger landschap en van de muziek uit binnen- en buitenland. 

Het succes van de ZomerJazzFietsTour zit in de innovatieve kracht van het kernteam en de liefde die de vrijwilligers hebben voor de muziek en voor de omgeving, aldus de jury. "Het festival brengt de vrijwilligers van verschillende dorpen met elkaar in verbinding en laat de bezoekers zien hoe mooi het Groninger land is. Het is een fantastisch cultureel feest voor alle deelnemers, muzikanten, de dorpen en de vrijwilligers!"

Sociale klussendienst Stip Delfzijl (jeugd)

Jongeren van Stip Delfzijl helpen inwoners met die vragen hebben op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Ze ondersteunen ouderen bij een doktersbezoek, maar ook tuinonderhoud en kleine klusjes horen daarbij. Coördinatie en uitvoering van de klussen wordt door jongeren gedaan. Zo leren ze een breed werkveld kennen, doen ze ervaring op en dragen ze bij aan de leefbaarheid in de regio.

"Stip Delfzijl heeft de regierol in de regio opgepakt om op een creatieve manier, samen met andere organisaties, werkervaring te bieden aan jongeren. Hierdoor kunnen ze aan hun studie én aan de leefbaarheid van de dorpen in de regio werken". De jury vindt het mooi dat dit initiatief is begonnen met volwassenen, en uitgegroeid is tot iets waar ook jongeren bij betrokken zijn. "De jongeren maken op een laagdrempelige manier kennis met vrijwilligerswerk. Ze steken de handen uit de mouwen en pakken klussen aan: win-win!"

Boy Nijgh Voetbalschool uit Stadskanaal (sport)

De Boy Nijgh Voetbalschool uit Stadskanaal geeft gratis voetbaltraining aan kinderen van 4 tot en met 12 jaar, door gekwalificeerde trainers. De 12 vrijwilligers staan belangeloos op het veld en alle kinderen kunnen meedoen. Ook kinderen uit gezinnen voor wie een clublidmaatschap niet haalbaar is. Samen sporten en bewegen is leuk en draagt bij aan de gezondheid en ontwikkeling van iedereen.

De jury vindt de inzet van de vrijwilligers fantastisch: "Kinderen krijgen niet alleen de mogelijkheid om hun voetbaltalenten te ontwikkelen, maar bouwen ook aan hun sociale netwerk in een sportieve omgeving. Een waardevol project!"

Stichting (on)Gestoord Groningen (zorg)

Deze stichting organiseert middagen voor mensen met een GGz-achtergrond. De 6 vrijwilligers zorgen voor een warm welkom voor mensen die te maken hebben (gehad) met de geestelijke gezondheidszorg en in sommige gevallen overlast veroorzaken op straat of in de wijk. De vrijwilligers gaan uit van gelijkwaardigheid en geven de bezoekers van deze kwetsbare groep een gevoel van rust, veiligheid en acceptatie.

Door het delen van kennis tussen de vrijwilligers en de doelgroep wordt een positieve bijdrage geleverd aan de beeldvorming. De jury vindt dat deze vrijwilligers trots mogen zijn op de setting die er is gecreëerd: "Een omgeving waarin mensen zichzelf durven zijn, hun verhaal kunnen doen of gewoon even ongestoord tot rust kunnen komen".

Video's 10 finalisten

Meer weten over alle 10 finalisten? Bekijk de video's, waarin de vrijwilligers over hun werk vertellen, via ons YouTube-kanaal.