Help de jury mee en breng je stem uit.

Stem nu!

Provinciale Vrijwilligersprijs

De finalisten voor de twintigste Provinciale Vrijwilligersprijs zijn bekend. Help de jury mee door te stemmen op een van je favorieten. Dat kan van 19 tot en met 31 oktober 2020. Er zijn dit jaar voor het eerst vijf categorieën: cultuur (nieuw), jeugd, zorg, leefbaarheid en sport.

Genomineerden

Wil je eerst meer weten over de tien genomineerde organisaties? Lees hieronder hun verhaal (NB: de bijgevoegde foto's zijn in de meeste gevallen van voorgaande jaren, dus voordat de coronamaatregelen werden ingevoerd).

Stichting Graspop Baflo

Vrijwilligers Graspop Baflo

Stichting Graspop Baflo organiseert ieder jaar het popfestival Graspop voor jong en oud. In 1992 vond de eerste editie plaats. Het festival wordt georganiseerd door een groep jongeren die elkaar kende van de jeugdsoos de Eagle. Het festival is uitgegroeid tot een begrip in de regio. Er zijn ruim 140 vrijwilligers bij betrokken.

Stichting Nienoord Spoorwegen

Vrijwilligers bij de treintjes van Nienoord (Alfred Oosterman Fotografie)

Het treintje van Stichting Nienoord Spoorwegen rijdt al sinds 1946 rond op het gelijknamige landgoed in Leek. De inzet van circa 60 vrijwilligers zorgt ervoor dat het treintje kan blijven rondrijden. De vrijwilligers zorgen ook voor het onderhoud van de trein, zetten zich in voor het behoud van het cultureel erfgoed en leiden publiek rond. De jeugd wordt vanaf jonge leeftijd betrokken bij het treintje.

't Speulparadies Beerta

Vrijwilligers in speeltuin Beerta

’t Speulparadies uit Beerta heeft als doel om kinderen, met of zonder beperking, weer kind te laten zijn. In hun speeltuin met speciale toestellen kunnen kinderen lekker buitenspelen. Ook heeft ’t Speulparadies een dierenweide en een terras waar ouders een kopje koffie kunnen drinken terwijl de jeugd speelt. Het is een plek waar jong en oud zich samen vermaken. Een hecht team van 25 vrijwilligers maakt dit mogelijk.

Scouting Vinchem

Groepsfoto Scouting Vinchem (foto: Rinske van der Noord)

Scouting Vinchem uit Winsum is een landscoutinggroep met jeugdspeltakken voor kinderen van 7 tot 18+ jaar. Scouting biedt kinderen verscheidende sport -en spelactiviteiten aan waarmee buiten spelen, samenwerking en zelfraadzaamheid worden gestimuleerd. Scouting Vinchem wordt volledig georganiseerd door een groep van ruim 35 vrijwilligers, waarvan een groot deel jonger is dan 25 jaar.

Vrijwilligersnetwerk Wagenborgen

Man op terras zwaait

Vrijwilligersnetwerk Wagenborgen sloeg de handen ineen toen de woon- en zorginstelling in Wagenborgen sloot. Samen besloten de inwoners om de zorg voor elkaar te dragen. De vrijwilligers bieden hulp aan onder andere ouderen, migranten en inwoners met een laag inkomen. Het netwerk organiseert veel activiteiten, waarmee het hoopt bij te dragen om eenzaamheid te voorkomen.

Hospice Veen en Wolden

Vrijwilligers Veen en Wolden Stadskanaal

Het hospice Veen en Wolden in Stadskanaal biedt een huiselijke omgeving voor terminaal zieke mensen die hun laatste dagen niet thuis kunnen of willen doorbrengen. De ruim 60 vrijwilligers vormen een enorme steun voor de gasten en hun naasten. Ze bieden een luisterend oor en praten over alledaagse dingen.

Zwembad De Kolck Meeden

Vrijwilligers De Kolck Meeden (foto: Menterwolde.info)

Toen Zwembad De Kolck Meeden dreigde te sluiten kwamen inwoners van het dorp bijeen en zijn ze erin geslaagd het zwembad te behouden. Sinds 2012 zorgt een groep vrijwilligers voor het onderhoud en het openstellen van het zwembad. Met een club van ongeveer 50 vrijwilligers zorgen zij ervoor dat het zwembad er piekfijn bij ligt en verkopen ze kaarten en versnaperingen. Het zwembad vervult een sterke sociale functie in de buurt.

Woonzorgcentrum Olderloug

Vrijwilligers bij de Olderloug

Het woonzorgcentrum Olderloug sloot de deuren in 2016. Hiermee viel een belangrijke ontmoetingsplek weg voor de inwoners van Slochteren. Een groep vrijwilligers kwam in actie en zette de SOOS Olderloug op in het pand waar het woonzorgcentrum zich eerst bevond. De vrijwilligers organiseren op deze plek regelmatig Soosmiddagen. Tijdens deze middagen zijn er diverse activiteiten.

KOMunity

Stichting KOMunity organiseert wekelijks gratis sportevenementen en biedt gratis onderwijsbegeleiding aan voor de jeugd. Dit alles wordt georganiseerd met een groep van ongeveer 50 vrijwilligers. De organisatie hoopt dat het meedoen aan de activiteiten zorgt voor onderling respect en vriendschappen. Hiermee hopen ze een positieve impuls te geven aan de leefbaarheid in Hoogezand en Sappemeer.

Vereniging de Eemsrakkers

Voltige bij De Eemsrakkers

Voltigevereniging de Eemsrakkers uit Holwierde geeft les in voltige (acrobatiek op het paard) aan leden in de leeftijd van 6 tot 60 jaar. Deze lessen worden volledig verzorgd door vrijwilligers die ook de verzorging van de zes paarden op zich nemen. Op deze manier houden zij de contributie van de leden zo laag mogelijk. De vereniging bestaat al bijna 50 jaar en word volledig gerund door vrijwilligers.

Keuze gemaakt?

Stem nu!

Wat zijn de prijzen?

De winnaars krijgen een cheque van € 3.000. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken reikt de prijzen uit op maandag 7 december, tijdens de Nationale Vrijwilligersdag. Vanwege het coronavirus is nu nog niet duidelijk op welke manier en waar de uitreiking precies plaats zal vinden. Daarover volgt later meer informatie.