Provincie ondersteunt startups in noordelijke game-industrie

Persbericht Groningen, 9 april 2019

Gameplatform Indietopia krijgt 60.000 euro subsidie voor het opzetten van een proeftuin om de noordelijke game-industrie te ondersteunen. De proeftuin biedt beginnende game-ontwikkelaars een laagdrempelige plek om te innoveren en hun zakelijke kant te ontwikkelen. De provincie ondersteunt het initiatief omdat het bijdraagt aan de verdere digitalisering van Groningen.

De proeftuin, Prototopia genaamd, is toegankelijk voor startups uit heel Noord-Nederland. Ze kunnen er nieuwe computerspellen testen en gebruikmaken van virtual reality brillen, 3D-printers en servers. De proeftuin is gekoppeld aan een stimuleringsprogramma voor starters in de game-industrie. Hier leren beginnende ondernemers ondernemersvaardigheden en gaan ze op zoek naar startkapitaal om hun bedrijf te laten groeien. Doel is het creëren van 50 nieuwe arbeidsplaatsen.

Innovatie

Ook organisaties die een computerspel met maatschappelijk nut willen laten ontwikkelen kunnen terecht bij Prototopia. Denk bijvoorbeeld aan organisaties die zich bezighouden met de energietransitie, het milieu of de zorg. Zo blijken chirurgen hun motorische vaardigheden voor een kijkoperatie effectiever te trainen met het spel Underground dan met een dure simulator.

Initiatiefnemer Mendel Bouman: "We doen in Groningen al veel goede dingen. Met de proeftuin laten we zien dat startende ondernemers in Groningen moeten zijn om een succesvol bedrijf te beginnen. En dat recent afgestudeerden van game-opleidingen in Nederland hier aan de slag kunnen."

Meer banen

Gedeputeerde Patrick Brouns is blij met het initiatief: "Hiermee ondersteunen we een sector met veel potentie, waarbij we ervoor zorgen dat startende ondernemers nog vaker succesvol zijn. En dus ook meer mensen aan een baan kunnen helpen."