Nieuwe rondweg Aduard feestelijk geopend

Persbericht Groningen, 18 december 2018

Met de komst van deze nieuwe rondweg (N983) rijdt doorgaand verkeer vanaf vandaag niet meer door het dorp Aduard, maar over de nieuw rondweg. De weg werd vanochtend vroeg feestelijk geopend door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk (provincie Groningen) op de trekker, gevolgd door wethouder Henk Bakker (gemeente Zuidhorn) in de cabine van de vrachtwagen. Door het gunstige weer de afgelopen maanden is de weg een aantal maanden eerder klaar dan verwacht.

De rondweg ligt rondom Aduard en de Nijelandsterpolder. Verkeer uit de omgeving van Aduard en Zuidhorn heeft nu een goede verbinding met de provinciale weg N355 (de Friesestraatweg) naar de stad Groningen. Daarmee verdwijnt het doorgaande (vracht)verkeer en landbouwverkeer uit het dorp Aduard. Hiermee betert de verkeersveiligheid en leefbaarheid in het dorp. Ook het bedrijventerrein van Aduard is nu beter bereikbaar. De weg sluit straks ook aan op de nieuwe brug bij Aduard over het Van Starkenborghkanaal.

Aanleiding

De werkzaamheden voor de rondweg startten in het najaar van 2014. De aanleiding voor de komst van de nieuwe rondweg was het toenemende aantal auto's en vrachtverkeer dat tot door het dorp Aduard reed. Dit kwam de leefbaarheid in het dorp niet ten goede en zorgde voor overlast en verkeersonveilige situaties. Inwoners van Aduard en omgeving hebben zich hard gemaakt voor de komst van de rondweg. Begin 2009 bood Dorpsbelangen Aduard de toenmalige gedeputeerde Henk Bleker de petitie 'wij wensen (u) een veilig Aduard!' aan. Deze petitie bestond uit 181 ansichtkaarten met 246 handtekeningen. Nu het project is afgerond, overhandigde gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk deze ansichtkaarten aan de wethouder van Zuidhorn.

Brug Aduard

Aan de nieuwe brug over het Van Starkenborghkanaal in Aduard wordt nu nog gewerkt. De brug is begin 2019 klaar en dan open voor het verkeer.

Meer informatie

Meer informatie over de werkzaamheden en omleidingsroutes bij Aduard en Nieuwklap is te vinden op www.lemmer-delfzijl.nl.