Zeldzame lachsterns in Pekela ontdekt

In de buurt van Alteveer en Pekela zijn de afgelopen periode meerdere lachsterns gezien. De lachstern is een zeldzame vogel in ons land. Het is een vrij grote stern met een zwarte, forse snavel. De vogel is grijs gekleurd van boven en wit van onderen. De lachstern duikt niet, zoals andere sternsoorten, het water in om prooi te vangen. Deze stern plukt insecten uit de lucht en van het wateroppervlak. Ook eet de lachstern muizen, vis en amfibieën.

 

In de buurt van Alteveer en Pekela zijn de afgelopen periode meerdere lachsterns gezien. De lachstern is een zeldzame vogel in ons land. Het is een vrij grote stern met een zwarte, forse snavel. De vogel is grijs gekleurd van boven en wit van onderen. De lachstern duikt niet, zoals andere sternsoorten, het water in om prooi te vangen. Deze stern plukt insecten uit de lucht en van het wateroppervlak. Ook eet de lachstern muizen, vis en amfibieën.

Schaars

Het laatste broedpaartje lachsterns in Nederland dateert van eind jaren vijftig. De vogel broedt in schaars begroeide zanderige terreinen, maar zoekt zijn voedsel niet alleen boven land, maar ook langs de kustzone. In Noord-Europa vindt de lachstern dit soort biotopen steeds minder. Er broeden nog kleine kolonies in Denemarken en het Duitse waddengebied.