Waarschuwing blauwalg Proostmeer in Wagenborgen

De provincie Groningen waarschuwt voor blauwalg in het Proostmeer in Wagenborgen. Bij een waarschuwing is een lage concentratie in het water aangetroffen. Dit betekent een gering risico voor de volksgezondheid. Zwemmers kunnen last krijgen van huidirritatie of maag- en darmklachten. In het geval van een negatief zwemadvies is de concentratie blauwalgen hoger en bestaat ook een groter risico voor de volksgezondheid. Er zijn borden bij het Proostmeer geplaatst om zwemmers hierover te informeren.

De provincie Groningen waarschuwt voor blauwalg in het Proostmeer in Wagenborgen. Bij een waarschuwing is een lage concentratie in het water aangetroffen. Dit betekent een gering risico voor de volksgezondheid. Zwemmers kunnen last krijgen van huidirritatie of maag- en darmklachten. In het geval van een negatief zwemadvies is de concentratie blauwalgen hoger en bestaat ook een groter risico voor de volksgezondheid. Er zijn borden bij het Proostmeer geplaatst om zwemmers hierover te informeren.

Kwaliteit zwemwater

De waterschappen controleren de kwaliteit van het zwemwater in de maanden mei tot en met september. Zij kijken naar helderheid, zuurgraad, temperatuur en of er bacteriën in het water aanwezig zijn die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Locaties waar bijvoorbeeld blauwalg of zwemmersjeuk is geconstateerd worden iedere week geïnspecteerd. Blijkt uit de bemonstering dat de hoeveelheid blauwalgen voldoende is afgenomen of verdwenen, dan worden de borden verwijderd en volgt daarover een mededeling op onze website en in de pers.

Hygiëne en veiligheid

De provincie controleert de zwemaccommodaties op hygiëne en veiligheid (zoals drijflijnen, afvalbakken en douches). Algemene informatie over zwemwaterlocaties is te vinden op onze website. Voor het laatste nieuws kunt u ook bellen met de zwemwatertelefoon van de provincie Groningen (telefoonnummer 050 - 316 44 55) of kijken op NOS-teletekstpagina 725.

Meer informatie

Informatie over mogelijke gezondheidsklachten vindt u op de website van de GGD Groningen: www.ggdgroningen.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het Informatie Centrum Gezondheid van de GGD (telefoonnummer 050 - 367 41 77 op werkdagen van 10.00 tot 16.30 uur). Informatie over zwemwater is ook te vinden op www.ggdgroningen.nl, www.hunzeenaas.nl, www.noorderzijlvest.nl en www.wetterskipfryslan.nl.