Verkeersgegevens Groningen nu ook landelijk beschikbaar

De provincie Groningen gaat gegevens over wegwerkzaamheden beschikbaar stellen voor landelijke publicatie. Zo zijn organisaties, zoals Rijkswaterstaat, de provincies Drenthe en Friesland en de Groninger gemeenten voortaan ook op de hoogte van wegwerkzaamheden of omleidingen in Groningen. Dat betekent dat ze hun planning onderling op elkaar kunnen afstemmen. De gegevens kunnen ook gebruikt worden voor routeplanners, zoals TomTom. Op vrijdagmidag 14 december ondertekende gedeputeerde Mark Boumans hiervoor een contract met Marja van Strien, directeur van de Nationale Databank Verkeersgegevens.

De provincie Groningen gaat gegevens over wegwerkzaamheden beschikbaar stellen voor landelijke publicatie. Zo zijn organisaties, zoals Rijkswaterstaat, de provincies Drenthe en Friesland en de Groninger gemeenten voortaan ook op de hoogte van wegwerkzaamheden of omleidingen in Groningen. Dat betekent dat ze hun planning onderling op elkaar kunnen afstemmen. De gegevens kunnen ook gebruikt worden voor routeplanners, zoals TomTom. Op vrijdagmidag 14 december ondertekende gedeputeerde Mark Boumans hiervoor een contract met Marja van Strien, directeur van de Nationale Databank Verkeersgegevens.

Landelijke dekking

De Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) is opgericht in 2007 en is bedoeld om verkeersgegevens compleet, betrouwbaar en actueler beschikbaar te kunnen stellen. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer wegbeheerders aangesloten en de provincie Groningen neemt deze stap nu ook. Hiermee heeft het NDW bijna een landelijke dekking.

Datasysteem

Om te kunnen deelnemen aan de NDW maakt de provincie gebruik van een applicatie om de gegevens van het NDW te kunnen verzenden en ontvangen. Hiermee kan de provincie informatie over wegwerkzaamheden en evenementen online invoeren, beheren en delen met gemeenten in Groningen die ook gebruik maken van deze applicatie. Zo zijn de provincie en de gemeenten op de hoogte van elkaars plannen. Binnen de provincie Groningen maken de volgende gemeente gebruik van de applicatie: Groningen/Ten Boer, Haren, Eemsmond, Stadskanaal, Hoogezand-Sappemeer en Oldambt. De verwachting is dat nog meer Groninger gemeenten zich zullen aansluiten.

Groningen Bereikbaar

Een van de doelen van het samenwerkingsverband Groningen Bereikbaar is een betere voorlichting over de bereikbaarheid van de stad Groningen. Dit verband is in mei dit jaar opgericht en bestaat naast de provincie Groningen uit de gemeente Groningen, Rijkswaterstaat, ProRail en ondernemersorganisatie VNO-NCW. Samen verzorgen zij de coördinatie en voorlichting geven over alle werkzaamheden. Doordat de provincie Groningen bij het NDW is aangesloten krijgen zij ook beschikking over deze data.