Vanaf 1 mei weer treinen naar Veendam

Vanaf komende zondag 1 mei gaat er na meer dan 50 jaar weer een reizigerstrein rijden tussen Groningen en Veendam. Om dit bijzondere moment te vieren vindt op zondagochtend een feestelijke starthandeling plaats. Om 09.27 uur stappen in Zuidbroek gedeputeerde Mark Boumans van de provincie Groningen, directeur Anne Hettinga van Arriva Nederland, directeur Jan Mulder van ProRail, burgemeester Ab Meijerman van Veendam en burgemeester Eduard van Zuijlen van Menterwolde in de trein naar Veendam. Bij aankomst op het station van Veendam om 09.34 uur worden zij op spectaculaire wijze ontvangen.

Twee treinen per uur

Van maandag tot en met zaterdag heeft Veendam twee keer per uur een rechtstreekse verbinding met Groningen. Op zon- en feestdagen rijdt er één keer per uur een trein. De goederentrein maakte gebruik van de spoorlijn tussen Groningen en Veendam. Om de treinen van Arriva op het spoor te kunnen laten rijden is bij Veendam is een nieuw stuk spoor gelegd, zijn de overwegen aangepakt en er is een nieuwe halte aangelegd met een nieuw perron. De treinen van Arriva maken gebruik van het nieuwe station. De treinen van de museumspoorlijn STAR blijven gebruik maken van het oude stationsgebouw.

Financiering

De kosten voor de aanleg, aanpassingen en verbeteringen aan het spoor en de overwegen worden betaald uit het Regiospecifiek Pakket Zuiderzeelijn: het geld dat de provincie Groningen van het Rijk heeft gekregen voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Dit is het eerste afgeronde project dat met deze middelen wordt gefinancierd.