'Tour du boer' brengt boeren en inwoners bij elkaar

Eind juni gaat 'Tour du boer' van start, een programma waarmee boeren kunnen leren over 'natuurinclusieve' landbouw. Bij deze vorm van landbouw is er extra aandacht voor natuur, bodem en biodiversiteit. Het programma wordt verzorgd door de Natuur- en Milieufederatie Groningen (NMG) en het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GrAJK) en bestaat onder meer uit een quiz, tafelgesprekken en excursies. Het programma wordt financieel ondersteund door de provincie.

Routekaart en sleutel

Gedeputeerde Henk Staghouwer gaf op maandag 18 juni voor het provinciehuis het startsein voor de tour, waarbij hij symbolisch de routekaart overhandigde aan Jan-Willem Lobeek (directeur NMG) en Willem Dinkla (voorzitter GrAJK) en de sleutel van een bouwkeet, die gebruikt wordt tijdens de tour door zes gebieden in onze provincie. In juni (26 tot en met 30) doet de tour Westerwolde aan. In juli volgen de Veenkoloniën (3 tot en met 7), het Oldambt (17 tot en met 23) en het Wad- en Wierdenland (24-28). Na de zomervakantie zijn het Woldgebied/Gorecht (18 tot en met 22 september) en het Westerkwartier (25 tot en met 29 september) aan de beurt.

Programma

Met het programma leren boeren over het belang van natuurinclusieve landbouw en hoe ze concreet maatregelen kunnen toepassen binnen hun eigen bedrijf. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden binnen elke specifieke regio. Er worden quizzen georganiseerd, kenniscafé's, tafelgesprekken, boerderijsafari's en farmwalks. Ook inwoners zijn van harte uitgenodigd om mee te praten en te denken. Het doel van de NGM en het GrAJK is niet alleen om samen met boeren plannen te maken en kennis uit te wisselen, maar ook om zoveel mogelijk inwoners te betrekken bij deze gezonde en natuurvriendelijke manier van landbouw bedrijven.

Provincie draagt bij

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door ons als provincie en past in een serie ontwikkelingen die wij stimuleren rondom natuurinclusieve landbouw. Zo startte onlangs een project waarbij zes pachters op de Westeresch in Vlagtwedde de landbouwgrond bewerken met oog voor natuur, bodem en biodiversiteit. Ook gaat de Rijksuniversiteit Groningen de komende tijd onderzoek doen om te kijken wat werkt en wat niet, zowel landbouwkundig als ecologisch.