Subsidie voor productie van kartonnen pallets in Zuidbroek

Grafisch bedrijf De Bruin uit Zuidbroek gaat investeren in een productielijn voor kartonnen pallets. De zogeheten "VarriiPallet" is een duurzaam, innovatief en voordelig alternatief voor de houten pallet. Het project wordt mede mogelijk gemaakt met 50.000 euro subsidie uit het programma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen, onderdeel van Groningen@Work.

Kartonnen pallet

Voordelen

De kartonnen pallet heeft veel voordelen ten opzichte van de houten pallet. De pallet van De Bruin mag over de hele wereld verscheept worden en ook voor voedseltransport worden ingezet, zonder behandeling vooraf. Hiermee komen voor het bedrijf uit Zuidbroek andere markten binnen handbereik.

Duurzaam en vernieuwend

Zowel het product als de te bouwen productielijn zijn vernieuwend. Voor de productie van de pallet wordt een vouw- en plakmachine ontwikkeld. Door het vouwen en lijmen van het karton, de dwarsverbindingen en de combinatie van golf- en massief karton, krijgt de pallet zijn sterkte. De kartonnen pallet is duurzaam, omdat het wordt gemaakt van gerecycled papier en na gebruik terug komt als oud papier. Een kartonnen pallet weegt minder dan een houten pallet. De kosten voor transport en brandstofverbruik liggen daardoor een stuk lager.

Succes

In de provincie Groningen zijn nog verschillende kartonproducenten actief. De productie van de kartonnen pallet in Zuidbroek kan een impuls geven aan de kartonindustrie. Grafisch bedrijf De Bruin is er in geslaagd een meerjarig contract af te sluiten met een Gronings bedrijf voor de afname van een bepaald aantal pallets per jaar. Wanneer alles volgens plan verloopt, wordt de huidige semi-automatische lijn medio 2020 uitgebreid naar een volautomatische productie-omgeving. Met de productie van de kartonnen pallet verwacht De Bruin meer omzet te genereren en te groeien. Naar verwachting komen er op termijn 10 fte bij.

Groningen@Work

Het project krijgt 50.000 euro subsidie uit het programma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen, onderdeel van Groningen@Work. Groningen@Work is het programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019 van de provincie Groningen. Het doel van Groningen@Work is om de regio economisch te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen. Het programma omvat projecten, subsidieregelingen en revolverende fondsen waar ondernemers een beroep op kunnen doen.