Subsidie voor nieuw cultureel podium EM2

Er gaat een provinciale bijdrage van 75.000 euro naar EM2, het nieuwe culturele podium in aanbouw op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen. EM2 is de opvolger van het podium EMG Faktors, dat gevestigd was in het voormalige graanpakhuis aan het Eemskanaal in Groningen en inmiddels niet meer bestaat. De bijdrage komt uit een speciaal subsidiebudget om te investeren in panden met een culturele bestemming.

Breed cultureel aanbod

EM2 wil ruimte bieden aan een breed cultureel aanbod: amateur-toneel, popconcerten, maar ook exposities en lezingen. Er kunnen zo'n 800 bezoekers terecht. Buiten het gebouw zijn evenementen tot 10.000 personen mogelijk. Daarmee is EM2 bedoeld voor initiatieven die te groot zijn voor culturele podia als Simplon en Vera, en te klein zijn voor Martiniplaza en de Oosterpoort.

Eerste subsidieverlening

De subsidiebijdrage voor EM2 is de eerste die verleend wordt vanuit het budget Culturele Infrastructuur Aard- en Nagelvast (CIAN). De aanvragen worden behandeld in volgorde van ontvangst. Met het budget wil de provincie stimuleren dat nieuwe en bestaande panden een culturele functie krijgen of deze behouden.