Subsidie voor 'De Laatste Pijp'

De Stichting De Laatste Pijp krijgt van de provincie Groningen een subsidie van 10.000,- euro voor de restauratie van een fabriekspijp aan het Boterdiep in de stad Groningen. Deze pijp is de enige overgebleven fabriekspijp van de vele die er ooit in het gebied rond het Boterdiep hebben gestaan.

Karakteristiek markeringspunt

De 40 meter hoge pijp staat op het CiBoGa-terrein en is door de gemeente Groningen aangewezen als gemeentelijk monument. 's Avonds en 's nachts is de pijp verlicht en hierdoor is het monument een karakteristiek markeringspunt geworden in de omgeving van het Boterdiep in de stad.

Monument en kunstwerk

De Stichting De Laatste Pijp wil de fabriekspijp laten restaureren. Overdag moet de fabriekspijp een monument zijn; 's avonds wordt de pijp beschenen met ledverlichting en dan is het een kunstwerk. Als de restauratie van het industriële monument klaar is, moet dit het middelpunt worden van het Ebbingekwartier, dat door de gemeente Groningen is aangewezen als centrum van de creatieve industrie.

Kosten

De restauratie van de fabriekspijp kost 100.000,- euro. Met de subsidie van de provincie Groningen heeft de Stichting De Laatste Pijp haar financiering rond en kan de restauratie beginnen.