Ruim 4 miljoen subsidie voor restauratie Groninger rijksmonumenten

21 eigenaren van rijksmonumenten ontvingen in de tweede helft van 2020 subsidie voor groot onderhoud of restauratie van hun pand. In sommige gevallen ontving de eigenaar ook een bijdrage om een nieuwe bestemming voor het monument te vinden of voor maatregelen om energie te besparen. In totaal is er voor ruim € 4 miljoen aan subsidies verstrekt. Ook dit jaar kunnen eigenaren van rijksmonumenten weer subsidie aanvragen.

Rentenierswoning Scheemda

De tweede aanvraagronde van de regeling Groot onderhoud waaronder Restauratie Rijksmonumenten (GRRG) was in 2020 erg populair.  Een rentenierswoning aan de Oosterstraat in Scheemda is een van de 21 gesubsidieerde rijksmonumenten. Het huis is sinds de bouw in 1914 in bezit van dezelfde familie, inmiddels de vierde generatie. Het monument vertelt veel over de geschiedenis van Scheemda en de Graanrepubliek. De eigenaars van de woning staan nu voor de uitdaging om een huis dat al zestig jaar nauwelijks is onderhouden is weer in goede staat brengen. Met behulp van de subsidie GRRG kan het huis worden gerestaureerd en geïsoleerd.

Subsidieregeling

De regeling GRRG is bedoeld voor eigenaren van rijksmonumentale gebouwen en groene rijksmonumenten (zoals tuinen, parken en begraafplaatsen) in de provincie Groningen. In aardbevingsgemeenten kunnen eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie ook subsidie aanvragen. Ook in 2021 is er budget beschikbaar. Tot en met 14 maart 2021 staat de subsidieregeling weer open voor nieuwe aanvragen.

Ministeries

Het budget voor de GRRG is beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de provincie Groningen. De subsidieregeling wordt uitgevoerd door de provincie.

Bekijk de 21 gesubsidieerde rijksmonumenten (PDF PDF-bestand, 130 KB) in de tweede tender van 2020.