Provinciebestuur zet zich in voor Aldel

Zo'n tweehonderd personeelsleden van aluminiumsmelter Aldel uit Delfzijl en werknemers van toeleverende bedrijven kwamen woensdag 12 september naar het provinciehuis. Daar boden zij een petitie aan waarin gepleit wordt voor het voortbestaan van Aldel. In haar reactie liet gedeputeerde Yvonne van Mastrigt weten alles op alles te zetten om te werken aan het voortbestaan van het bedrijf. Yvonne van Mastrigt: "Aldel is niet dood, Aldel leeft en uw aanwezigheid in het provinciehuis onderstreept dat. Ik ga morgen naar Den Haag en ga daar op vele deuren kloppen om het belang van Aldel voor onze regio onder de aandacht te brengen en om te zoeken naar een oplossing."

Overbruggingskrediet

Aanvankelijk was het college van Gedeputeerde Staten van plan om samen met het ministerie van Economische Zaken een overbruggingskrediet van 4 miljoen euro ter beschikking te stellen. Dit onder de voorwaarde dat er een reëel uitzicht is voor Aldel op een gelijk speelveld op de Europese energiemarkt. Dat zou onder andere bereikt kunnen worden door het opheffen van een grenstoeslag bij import van goedkope Duitse stroom. Bij nadere bestudering door het ministerie van Economische Zaken bleek dat niet mogelijk.

Oproep

De leden van Provinciale Staten riepen de gedeputeerde Yvonne van Mastrigt op zich tot het uiterste in te spannen voor het behoud van de werkgelegenheid van Aldel. Van Mastrigt liet weten dat te gaan doen. Het PvdA Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken heeft al Kamervragen gesteld aan minister Kamp. Verder is er door meerdere politieke partijen een Kamerdebat over Aldel aangevraagd.