Provincie draagt bij aan duurzame voedselproductie met hulp van eiwitten

De bedrijven Ten Kate Vetten (Ter Apelkanaal) en IMEnz Bioengineering (Groningen) gaan een proefproductielijn opzetten om bijzondere soorten eiwitten uit eiwitrijke bijproducten van de slachtindustrie te halen. Deze eiwitten hebben een remmende werking op bepaalde groepen bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken en kunnen worden gebruikt als vervanger van gangbare conserveermiddelen. Beide bedrijven krijgen 150.000 euro subsidie voor het project, dat in de toekomst zes tot twaalf banen moet opleveren.

Vernieuwend

Ten Kate Vetten is een vernieuwend familiebedrijf dat al sinds 1920 in de Veenkoloniën staat en vestigingen heeft in Nederland, Duitsland en Hongkong. Bij het bedrijf worden dierlijke vetten en eiwitten verwerkt tot ingrediënten van levensmiddelen, diervoeding en technische producten. Uitgangspunt van Ten Kate is dat er geen restproducten achterblijven. Dat is ook het uitgangspunt bij de zoektocht naar nieuwe technologieën. Voor de nieuwste proefproductielijn werkt het bedrijf samen met het Groninger biotechnologiebedrijf IMEnz, een bedrijf dat processen voor de productie van  'groene' chemicaliën uit grondstoffen ontwikkelt. De bedoeling is dat Ten Kate met de nieuwe productielijn nieuwe afzetmarkten aanboort. Als de productielijn succesvol is, wordt er in 2018 een nieuwe fabriek gebouwd op het industrieterrein in Ter Apelkanaal.

Innovatief Actieprogramma

De subsidie komt uit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Het IAG  is bedoeld voor vernieuwende, ambitieuze samenwerkingsprojecten in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie. Met dit subsidieprogramma wil de provincie investeren in vernieuwing, ondernemerschap en concurrentievermogen. Dit moet werkgelegenheid voor onze provincie opleveren. Het vierde programma is in november gestart en loopt tot en met 2017. In totaal is 5,8 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is al 5,2 miljoen beschikbaar gesteld. Gezien het grote aantal aanvragen worden geen nieuwe initiatieven meer in behandeling genomen.