Provincie blij met streep door gasopslag Pieterburen

Het Franse energiebedrijf EDF heeft de provincie Groningen laten weten af te zien van de bouw van een ondergrondse aardgasopslag bij Pieterburen. De provincie is geen voorstander van grote bedrijven rondom dat gebied en is blij dat de komst van de opslag niet doorgaat. Ook onder omwonenden bleek weinig draagvlak te zijn. Pieterburen vormt het startpunt van het Pieterpad en de wadlooptochten en is daarmee belangrijk voor toerisme en recreatie.

Energievraag

Het is volgens de provincie wel belangrijk dat gasopslag mogelijk blijft, om daarmee bij een grote vraag naar energie gas in voorraad te hebben. De provincie ziet zo'n opslag echter liever rondom bestaande industrie- en bedrijventerreinen.

Zoutlaag

Energiebedrijf EDF heeft de eigen gasstrategie in Noordwest-Europa onlangs geëvalueerd en de plannen voor het project in Pieterburen veranderd. Het bedrijf heeft besloten te stoppen met het onderzoek naar de haalbaarheid van gasopslag in de zoutlaag bij Pieterburen en daarmee ook de proefboringen.