Projecten voor verbetering leefbaarheid krijgen 8,5 miljoen euro

Er gaat een bedrag van in totaal 8,5 miljoen euro naar twaalf projecten ter verbetering van de leefbaarheid in de krimpgebieden Eemsdelta, De Marne en Oost-Groningen. Hiervan is 7,5 miljoen euro bestemd voor de ontwikkeling van een deel van het centrum van Delfzijl. Verder kent de provincie Groningen subsidies toe aan een aantal innovatieve projecten in de krimpregio's.

Projecten Eemsdelta

Het project in Delfzijl staat beschreven in het Woon- en Leefbaarheidsplan voor de Eemsdelta en richt zich onder andere op de sloop van de Vennenflat en de herinrichting van het Vennenplein. De subsidie komt uit een financiële regeling van het Rijk, de provincie en de gemeenten voor de Eemsdelta. Er is in totaal 42 miljoen euro bij elkaar gelegd. Een ander project uit het Woon- en Leefbaarheidsplan Eemsdelta houdt zich bezig met de verbetering van het centrum in Middelstum. Hier wordt onder andere het dorpsplein aangepakt en de wegbewijzering verbeterd.

Andere projecten

Het overige deel van het geld gaat naar uiteenlopende innovatieve projecten. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan breedbandinternet op het platteland van Oldambt, een digitaal netwerk van winkels in Winschoten en de uitbreiding van educatieve activiteiten van de schapenfokkerij in Blauwestad. Meer over de twaalf projecten is te lezen in de bijlage.

Jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar

De provincie heeft tot 2020 ieder jaar 3 miljoen euro beschikbaar voor projecten die de leefbaarheid in de krimpgebieden Eemsdelta, Oost-Groningen en De Marne helpen in stand te houden of te verbeteren. De projecten die nu geld gekregen hebben vallen onder de tweede subsidieronde van 2013. Sinds 2011 zijn al meer dan 60 projecten gesubsidieerd.